Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

10 hatékonyabb módszer az állandó nyaggatás helyett

2018. március 19. - Kerek Kriszta

1786_jo_meret.jpg

Nézzünk szembe a tényekkel! A kapcsolatok általában nem működnek zökkenőmentesen. Különösen frusztráló az a helyzet, amikor szeretnénk valamit a párunktól, de ő nem hajlandó megtenni.

Amikor látjuk, hogy semmi nem változik, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy újra és újra ugyanazt a dolgot ismételjük. Egyszóval nyaggatjuk a másikat.

Azt azonban be kell látni, hogy ha ez a technika működőképes lenne, akkor nem kellene állandóan ismételgetni önmagunkat. Sőt, nem hogy nem működik, hanem még inkább arra készteti a férfit, hogy bezárkózzon és csak azért se teljesítse a kérésünket. Ebben a patthelyzetben szinte lehetetlen, hogy közös nevezőre jussunk.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az állandó cseszegetés, nyaggatás nagyobb veszélyt jelenet a párkapcsolatokra, mint a hűtlenség.

 

Mutatok 10 kevésbé párkapcsolat gyilkos alternatívát.

 

    1. Ne panaszkodj, hanem kérj

Ha azt akarjuk, hogy a másik megtegyen nekünk valamit, akkor általában a múltbéli sérelmeinket emlegetjük, nem pedig arra koncentrálunk, hogy mit szeretnénk elérni a jövőben.

Például ahelyett, hogy azt mondanánk a másiknak, hogy „Utálom, amikor szanaszét hagyod a koszos zoknijaidat, és nekem kell összeszednem,” mondjuk azt, hogy „Sokat segítenél azzal, ha a levetett zoknijaidat egyből a szennyesbe dobnád.”

Amikor panaszkodunk, a másik ezt általában támadásnak éli meg és ösztönösen védekezni kezd, és még kevésbé hajlandó teljesíteni a kívánságainkat.

 

 1. Legyél konkrét

Például ahelyett, hogy azt mondanád „Szeretném, ha jobban kimutatnád, hogy szeretsz”, mondd azt, hogy „Nagyon szeretném, ha társaságban is átölelnél vagy hozzám bújnál, amikor tévézünk.”

Ha általánosságokat fogalmazunk meg, akkor a másik a saját elvárásai, tapasztalatai alapján fog viselkedni, és ez nagy valószínűség szerint nem fog egyezni azzal, amit valójában szeretnénk.

 

 1. Először elégedjünk meg az apró változásokkal

Eleinte ne legyenek túl nagy elvárásaink.

Nagy a rendetlenség a lakásban? Te rendmániás vagy, a párod finoman szólva sem? Ne várd el, hogy 1 nap alatt megcsinálja. Túl nagy falat lenne neki. Ahelyett, hogy állandóan a szemére hányod, segíts neki összeállítani egy tervet. Egy hétre egy helyiség alapos kitakarítását beszéljétek meg. Ha sikerül a végére érnie, motiváld, hogy folytassa a munkát, és mindenképpen dicsérd meg.

 

 1. Ismerd meg a párod információ feldolgozási stílusát

Ha úgy érzed, hogy hiába mondod el állandóan ugyanazt, a másik egyik fülén be, a másikon ki is megy azonnal az információ, akkor válts taktikát.

Elképzelhető, hogy a párod sokkal inkább vizuális típus, mint auditív. Ebben az esetben próbáld meg azt, hogy leírod neki, amit szeretnél. Elküldheted sms-ben vagy hagyhatsz egy cetlit az ebédlőasztalon.

Nézd meg lesz-e változás! Lehet, hogy nagyon meg fogsz lepődni.

 

 1. Próbálkozz különböző módszerekkel

Ha egy személyes beszélgetés során úgy érzed, hogy nem megy át az üzeneted,  próbálkozz más módon a párod tudomására hozni, hogy mit szeretnél.

 • Írj emailt
 • Hívd fel telefonon
 • Hagyj hangüzenetet
 • Küldj egy emlékeztető kártyát
 • Üzend meg valakivel, akiben megbízol

 

 1. Ismerd meg a párod szeretetnyelvét

Mindenki különböző módon mutatja ki a szeretetét. És mindenki különbözik abban, miből érzi, hogy szeretve van.

Ha te megadod a másiknak azt, amire igazán vágyik, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ő is teljesíteni fogja a kéréseidet. Ne feledd a mondást, „Jó tett helyében jót várj!”

Ha például azt veszed észre, hogy csökken a párod libidója, állandóan kifogásokat keres, amikor együttlétre kerülne a sor, akkor leállhatsz vele veszekedni, megalázhatod, de semmi hasznod nem származik belőle, ha még jobban nyomás alá helyezed. Ellenkezőleg. Lehet, hogy olyan szinten teszed tönkre a szexualitását, hogy csak szakember segítségével, hosszú hónapok kitartó munkájával sikerül majd visszaépíteni.

 

 1. Vedd a saját kezedbe a dolgokat

Ahelyett, hogy állandóan csesztetnéd a másikat, vedd ki te is a részed a feladat elvégzéséből.

 egyutt_takaritas.jpg

 1. A pozitív dolgokra figyelj

Annak ellenére, hogy a párod viselkedése minden bizonnyal hullámzó, valószínű, hogy vannak olyan tettei, amiket helyesnek tartasz.

Szinte az is bizonyos, hogy ennek ellenére a negatív dolgokra figyelsz inkább. Azt hangsúlyozod, hogy mit csinál rosszul.

Változtass ezen a hozzáálláson!

Amikor a párod megtesz valamit, amit kérsz, tudasd vele, hogy észrevetted és értékeled. Ez kiválthatja belőle, hogy újra és újra a kedvedben akar járni, mert újra és újra be akarja zsebelni a dicséreted által kiváltott pozitív érzéseket.

 

 1. Jutalmazd a pozitív változásokat

Amellett, hogy tudatod vele, hogy mennyire értékeled a viselkedését, kitalálhatsz kreatív jutalmakat is. Nem kell, hogy drága és költséges ajándékokat vegyél, elég ha felajánlod, hogy vigyázol a gyerekekre, amíg ő találkozik este a barátnőjével.

Egy dologra kell csak figyelned. Olyan jutalmat találj ki, amiről tudod, hogy örül neki, és számára is jutalmat jelent.

 

 1. Mindig fejezd ki az elismerésed

Ne csak akkor értékeld a másikat, amikor a kedvedben jár és teljesíti a kívánságaidat, hanem a mindennapokban is igyekezz kifejezni a megbecsülésedet.

Nézd meg, hogy mi történik, ha ezentúl minden nap legalább háromszor bókolsz, pozitív dolgokat mondasz a másiknak!

A társunk elismerése, a kölcsönös odafigyelés és a gondoskodás egy jól működő párkapcsolat alapja.

 

Állandó nyaggatás helyett próbáld ki a fenti tippeket!

Szexmítoszok nyomában

people-2566201_1920.jpg

A tények makacs dolgok. Igaz? De mi a helyzet a mítoszokkal? A városi legendákkal?

A szexualitás, a világhálóról nyakunkba zúduló tartalmak ellenére, még mindig tabutémának számít. Éppen ezért okozhatnak párkapcsolati és szexuális problémákat azok a téves hiedelmeink, amik a szexhez kapcsolódnak.

A 90-es évek végén Wincze és Barlow, valamint Zilbergeld összegyűjtötték a leggyakoribb szexuális mítoszokat. Én pedig a cáfolataikat.

1.A férfiaknak nem kell, hogy érzelmeik legyenek, vagy legalábbis nem kell kimutatniuk azokat.

Bizonyára mindenki hallotta már az anyukát, aki a síró gyermekének azt mondja, hogy „Hagyd abba a sírást, a kisfiúk nem sírnak.” Vagy azt, hogy „Ne bőgj, te már nagyfiú vagy!”. Ugyanez az anyuka arra panaszkodik a barátnőinek, hogy a férje nem tudja kimutatni az érzéseit. Olyan tárgyilagos. Mintha egy csepp érzelem sem szorult volna belé.

Csecsemőként természetes, hogy a fiúk és a lányok is sírással kommunikálnak.  A fiúk azonban ahogy cseperednek, nagyon gyorsan megtanulják, hogy sírni csak a lányoknak szabad. Mintha a sírás a nemi identitásukat kérdőjelezné meg. Ez a tiltás aztán  végigkíséri őket egész életükben.

A sírásnak fontos szerepe van a feszültség levezetésében. Ha sírunk endorfin, egyfajta boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy kiadós sírás után megnyugszunk, vagy megoldást találunk az addig megoldhatatlannak tűnő helyzetre.

A férfiak jelentős része, a gyermekkori tiltás hatására, azonban magába fojtja a problémáit. Az így felgyülemlett stressz pedig pszichoszomatikus tünetekben manifesztálódik. A férfiak 40-50-es éveiben bekövetkező stroke, a hirtelen szívhalál vagy az öngyilkosságok egy része szintén az elfojtott érzelmek számlájára írható.

 1. A szexben, mint minden másban is, a teljesítmény mérhető.

Mi a szexuális teljesítmény mérőszáma? Lökés/perc? Orgazmus/óra?

A szexuális teljesítménykényszer általában a férfiakra jellemző. A saját férfiasságukat kérdőjelezik meg, ha egy reggel nem tapasztaltak merevedést vagy ha nem sikerült minimum fél órán keresztül fenntartani a merevedést aktus közben.

Tény, hogy sok esetben a nők sem könnyítik meg a partnereik számára önmaguk elfogadását. Megjegyzést tesznek méretre, időtartamra, merevségre. Összehasonlítják a „mérőszámokat” az ex partnerekével, és valamilyen ismeretlen kényszer hatására megosztják a férfival. 

Mi a valóság?

Az európai férfiak péniszének mérete teljesen merev állapotban kb. 15 cm. A közösülés időtartama pedig átlagban 3-4 perc.

A szex társasjáték, és nem a teljesítményről szól. Akinek csak ez a fontos, az tartson versenylovat.

 

 1. A férfiak mindig készek a szexre és mindig akarják azt.

cranium-2952566_1280.png

Amennyiben a fenti állítás igaz lenne, akkor azzal is egyet kellene értenünk, hogy a férfiaknak nincsenek érzelmeik. Nincs rossz napjuk, nem éri őket stressz a munkahelyen. Nem dönti le őket betegség a lábukról. Ellenben állandóan kiegyensúlyozottak, egészségesek, jókedvűek. Keveset dolgoznak. Sokat keresnek. Biztonságban tudják a családjukat. Soha nem kelnek fel bal lábbal.

Az tény, hogy a női és a férfi izgalmi görbe eltér egymástól. A férfiaknak általában kevesebb idő kell, hogy izgalomba jöjjenek vagy elérjék az orgazmust, de a pszichés tényezőket az ő esetükben sem lehet kiiktatni.

Ugye emlékszünk még az  1-es pontra? Attól, hogy nem mutatják ki az érzelmeiket, még ott lapul bennük.

 

 1. Minden fizikai érintkezésnek szexuális érintkezésbe kell torkollnia.

Az intimitás és a szexuális együttlét közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Az ölelés, a csók, a simogatás vagy az összebújás a kanapén elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolatban.

A szerelem kezdeti időszakában elképzelhetetlen, hogy ne érjünk minden lehetséges pillanatban a másikhoz. Megöleljük, megcsókoljuk a másikat, akár nyilvános helyen is. Nem törődünk vele, hogy lesz-e folytatás. Nem azért tesszük, mert szexet és kielégülést várunk tőle. Egyszerűen csak jó. Vágyunk rá, hogy minél közelebb érezzük magunkat a másikhoz.

Ahogy telnek az évek, ez a fajta intimitás háttérbe szorul. Először általában akkor, amikor megérkezik a baba. Ilyenkor tudatosan kell figyelni arra, hogy na csak anya és apa üzemmódban működjön együtt a pár, hanem megőrizzék a férfi és női szerepeiket egymással szemben.

Hosszú együtt töltött évek után, amikor egy csók már csak szex közben csattan el, amikor egy ölelés „felhívás keringőre”, nehéz visszaemlékezni, hogy volt ez másképp.

Szép lassan kondícionálják egymást a felek arra, hogy bizony az intimitás egyenlő a szexuális együttléttel.

 

 1. A férfiaknak képesnek kell lenniük egész éjszaka szexuálisan aktívnak lenni.

Erre azt szoktam mondani, hogy egy egész éjszakás használat alatt, még a vibrátor eleme is lemerül. Hogyan várhatjuk el akkor ezt a teljesítményt a férfiaktól? Vagy akár ők saját maguktól?

A korlátlanul hozzáférhető pornó minden bizonnyal jelentős szerepet játszik ebben a tévhitben. Ahol azt látjuk, hogy a férfi szereplő órákon át képes ugyanazzal az intenzitással magáévá tenni a partnernőjét, plusz annak barátnőit, majd hazafelé még összeakad a szomszéd lánnyal és a testvérével. Nincs megállás. Ellenben van fejhangon visítozó nő, akinek már attól orgazmusa lesz, ha a férfi belép a szobába.

Hiába derül ki egyre több kulisszatitok a forgatásokról, ami mindenről szól, csak nem az élvezetről, a kisördög, akkor is ott ül a férfiak (és a nők) vállán. Teljesíteni akarnak. Megfelelni. Örömet okozni. A nő teljesítményt vár el.

Nem csodálkozom, hogy ez a szexmítosz bekerült a leggyakoribbak közé.

És most érünk oda, hogy lassan felnő az első ténylegesen pornón szocializálódott nemzedék...

 

 1. A túl sok maszturbáció rossz dolog.

Tegye fel a kezét, aki nem hallotta kamaszként, hogy az önkielégítés káros, és a legkevesebb, hogy gerincsorvadást lehet tőle kapni.

Nagyon nehéz elszakadni ezektől a generációról generációra öröklődő hiedelmektől. Iskolákban tartott szexuális felvilágosító órákon szinte minden alkalommal elhangzik a kérdés, hogy káros-e maga az önkielégítés. És akkor a gyakoriságról még szó sem volt.

A maszturbációnak számos jótékony hatása van. Például segít ellazulni, csökkenti a stresszt, pozitív hatással van a szexuális életre is azáltal, hogy megismerjük a saját testünket, magabiztosabbak, felszabadultabbak tudunk lenni az együttlétek során.

Azonban nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Olvasd el itt, hogy mire kell figyelni önkielégítéskor! 

 

 1. Ha valakinek van szexuális partnere, akkor nem lehet igénye az önkielégítésre.

Ha valakinek van partnere, az nem azt jelenti, hogy megszűnt önálló emberként létezni. Nem lehet elvárni a másiktól, hogy ne találkozzon kettesben a barátnőjével/a haverjával. Azt sem, hogy ne hozhasson önálló döntéseket.

Ha teljesen bele akarunk mászni a másik intim szférájába, akkor elvesszük a levegőt a kapcsolattól.

Egy idő után sokan panaszkodnak, hogy kialszik a szenvedély. Nincs meg a szikra. Nem lobog az a bizonyos tűz. Közben nem veszik észre, hogy szinte megfojtják a másikat. Hagyni kell egy kis távolságot. Ahhoz, hogy a tűz lobogjon levegő kell. Muszáj mindkét félnek levegőhöz jutni, mert különben kialszik a láng.

Ha az önkielégítés nem egy pótlék, mert  minden jól működik kettőnk között, jó a szex is,  akkor tudatosítsuk, hogy nincs baj sem velünk, sem a kapcsolattal. Hagyjuk, meg a másik önállóságát és intim szféráját.

 

 1. A szex egyenlő a közösüléssel.

Abban az esetben, ha útközben valahol elhagytad a fantáziád. Olvasd el a következő pontot!

 

 1. A szexuális tevékenység erekciót igényel.

Abban az esetben ez így van, ha valaki azt hiszi, hogy a szex egyenlő a közösüléssel.

Nem szabadna a szexuális együttlétet csak a közösülésben meghatározni. Mint ahogy nem kellene, hogy elvárás legyen a kölcsönösség sem. Miért nem lehetnek olyan napok, amikor csak mi kényeztetjük a partnerünket például?

Az a lényeg, hogy élvezzük. Ma így, holnap úgy. Ne támasszunk elvárásokat sem magunk, sem a másik fél felé. És ne akarjunk mindig mindent ugyanúgy csinálni. Igaz, hogy az ismerősség érzése a (hamis) biztonság érzetét nyújtja, de sokkal izgalmasabb néha letérni a megszokott útról, mint unalomig ismételni a már megszokottat.

 

 1. A jó szex azt jelenti, hogy a szexuális izgalom fokozódását orgazmus követi.

Törekedjünk arra, hogy szexuális együttlétkor ne az orgazmus legyen a fő cél. Orgazmust egy jó technikával vagy egy direkt erre a célra kifejlesztett szexuális segédeszközzel, akár 1 perc alatt is képesek vagyunk elérni.

De mindez hiába, ha a lelki kielégülés nem történik meg.

Hosszabb ideje egyedül élők panaszkodnak gyakran, hogy hiába az egyre gyakoribb önkielégítés, úgy érzik hogy „semmit nem használ”. Már szinte kétségbeesetten vágynak egy partnerre, aki megadja az a fajta kielégülést, amit csak egy másik személy által kaphatunk meg.

Ha most megkérdezném, biztos, hogy mindenki másképp határozná meg a jó szex fogalmát. Az azonban biztos, hogy nem az utolsó pár másodpercen múlik.

Miért alakulhatott ki ez a mítosz?

Hasonló lehet az érzés ahhoz, mint amikor megnézünk egy filmet, és ha nem tetszett a vége, bár az maga a film fantasztikus volt, akkor negatív szájízzel nyúlunk a távkapcsoló után. Ha azonban a film vége megdöbbentő, érzelmeket, katarzist vált ki bennünk, akkor elnézzük, hogy maga az egész film kissé döcögősre sikeredett, és pozitív élményként marad meg bennünk.

 

 1. Ha valaki másról fantáziálok, az azt jelenti, nem vagyok boldog a jelenlegi partneremmel.

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a fantáziának mekkora szerepe van a kielégítő szexuális élet szempontjából. Gondoljunk csak arra, amikor a kapcsolat kezdetén már reggel elkezdtünk készülődni, testben és lélekben is, az esti randira. Százszor elképzeltük, hogy mi fog történni.  Alig vártuk, hogy találkozzunk. Tele voltunk izgalommal. Ha nem vacsorázni vagy moziba mentünk volna, akkor már a találkozás pillanatában készen álltunk volna a szeretkezésre. Az egész napos fantázia vette át tulajdonképpen az előjáték szerepét.

Ha párkapcsolatban csak a saját páromról fantáziálhatok az olyan, mintha a moziban mindig ugyanazt a filmet kellene megnéznem.

Bármennyire is nagy rajongója vagyok a filmnek, előbb-utóbb megunom. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem az adott filmet, de egy idő után már nem tudna örömet okozni a megtekintése.

A perfekcionizmus csapdái a párkapcsolatban

woman-3092412_1920.jpgA legtöbb nő nem elégedett a testével, miközben a média minden percben elvárásként zúdítja rá, hogy csak tökéletes testtel lehet tökéletesen boldogok.Tökéletesnek kell lenni, mind külsőleg, mind belsőleg. Az ápolt megjelenés már nem elég. Követni kell az aktuális divatot.

Ezzel szemben a tükörben egy vastagabb comb, hegyesebb orr vagy a szülés után visszamaradt pocak néz vissza rá.

Nem lenne hát túlzó az elvárás, hogy legalább otthon, a zárt ajtók mögött önmagunk lehessünk. A párunk úgy fogadjon el, amilyenek vagyunk. Ne kelljen szerepet játszani, talpig sminkben és tűsarkúban tipegni egész nap, hogy vonzóak legyünk a szemében.

A valóságban azonban gyakran hallani panaszkodni a férfiakat:

 • „Meghízott a feleségem.”
 • „Mióta a gyerek megszületett, elhanyagolja magát.”
 • „Már nem öltözik csinosan.”
 • „Mindig ugyanúgy hordja a haját.”
 • „Felszedett pár kilót, már nem vonzódom hozzá.”

Nemrég jelentkezett be hozzám egy pár, akik között kb. 1 éve megszűnt a szexuális kapcsolat. A terápia egy pontján a nő arról panaszkodott, hogy úgy érzi, a férje már nem találja vonzónak. Ekkor a férje odafordult hozzá, és szó szerint ezt mondta: „Ne izélj már, még mindig cuki vagy.”

Megértettem mindent.

A kutya meg az aranyhörcsög lehet cuki. Nőként viszont az ember azt várja, hogy szexi legyen. Vonzó. Kívánatos. Bármi, csak nem cuki.

A férj szavai mögött, kimondatlanul, de mindannyiunk számára egyértelműen ott volt a tény: „Már nem tekintek rád nőként."

"Szeretlek, de nem vonzódom hozzád. Nem ébreszted fel bennem a vágyat, hogy megdugjalak.”

Ezek a típusú férfiak úgy gondolják, hogy tiszteletlenség a másik részéről, ha nem figyel a külsejére. „Én nem ilyen lovat akartam”, gondolják.

Hozzá kell tennem, hogy a feleség egy csinos, vékony, ápolt megjelenésű, elegáns, vezető pozícióban dolgozó, negyvenes évei végén járó nő. A férfinak ez azonban nem elég. Neki sok az a plusz 5 kiló. Ő tökéletességre vágyik.

Teljesen mindegy, hogy külsőségben várjuk el a tökéletességet vagy belső tulajdonságokban.

Amikor a nő azt hallgatja, hogy a férfi mennyire nincs megelégedve az ő megjelenésével, például vastagnak tartja a combját, nagynak a fenekét vagy unalmasnak a ruháit, akkor ez frusztrációt okoz benne. Nem számít, ha „tudod, hogy csak vicceltem”. A fricska, a viccnek álcázott kritika gyorsan romba dönti a nő önértékelését.

Egy idő után nem lesz hajlandó levetkőzni, felkapcsolva hagyni a villanyt szex közben  és felszabadultan szeretkezni.

Egy idő után sehogy nem fog szeretkezni.

no-3033069_1920.jpg

 

 Az "elég jó" nem elég

Amikor egy férfinak az a legfontosabb dolog egy párkapcsolatban, hogy a párja tökéletes megjelenésű legyen, akkor ha az ő fejében élő képtől egy kis eltérés is mutatkozik, úgy érzi, hogy a másik árulást követett el.

Csalódott lesz. Becsapva érzi magát. Csökken a libidója. Elmúlik a nő iránti szexuális vonzódása.

Jönnek a viták, veszekedések. Egymás hibáztatása, sértegetése. A pár szexuális élete megszűnik. A házasság romokban. Ebben a sérülékeny időszakban könnyen felbukkanhat egy harmadik fél.

A nő bókokra vágyik. Elismerésre. Gyengédségre. Arra, hogy azt érezze, kívánják. Mindegy milyen nyomott hagyott rajta a gyermekszülés és az eltelt évek. Azonban ha a férfi nem társat választott, hanem egy dísztárgyat, akkor hiába is vágyik a nő intimebb viszonyra, hosszabb előjátékra vagy „bugyiszaggató” együttlétekre. Nem fogja megkapni.

Ebben az időszakban van a legtöbb veszekedés azért, mert „mit bámulsz azon a cafkán”.

Mindez plusz 5 kiló miatt.

 

A hosszútávú szexuális elköteleződés azt (is) jelenti, hogy az egyén vágyát nem csak a partner külseje, megjelenése tudja kiváltani, hanem képes megtalálni és felébreszteni azt önmagában, a partnerétől függetlenül.

 

Legendák nyomában

Rengeteg szexualitással összefüggő mítosz él a köztudatban. Ezek közül az egyik, ami mindkét nemre jellemző:

A dekoratív partnerek jobban az ágyban.

Nincs a kettőnek köze egymáshoz. Ez csupán hamis illúzió. Sokatmondó az a régi kifejezés, hogy „szemrevaló”. Ebben az esetben a szemünkkel szeretkezünk. Nagyobbnak ítéljük a vágyunkat, kielégítőbbnek a szexuális együttlétet, legalábbis eleinte, és ezt a másik „teljesítményének” tulajdonítjuk. Holott csupán arról van szó, hogy elhittünk egy mítoszt. Nem a partner volt ügyesebb, hanem az általa kiváltott vizuális élmény volt ránk nagyobb hatással.

Ez mindaddig működhet, amíg nem jön plusz 5 kiló.

 

Ha a szépség és a  szexuális kielégülés közé egyenlőségjelet teszünk, akkor a kudarc garantált. Ugyanez a helyzet a szépség = boldog párkapcsolattal is.

Emlékeztessük magunkat, hogy a test változik. Bármikor történhet baleset, jöhet egy betegség. A test fizikai változásaival akkor is nehéz szembesülni, ha nem estünk bele a perfekcionizmus csapdájába.

Ha egy tökéletes külső a vágy tárgya, akkor folyamatosan borotvaélen táncol az, aki a külcsínt fontosabbnak tartja a belbecsnél.

Gondolkodjunk el rajta, hogy társat keresünk vagy egy hiányzó díszletet a „tökéletes” életünkből.

8 rendhagyó szilveszteri program pároknak

new-years-day-2884488_1920.jpg

Ha már unjátok a bulizást, de nem akartok egész nap a tévé előtt gubbasztani, arra várva, hogy végre éjfélt üssön az óra, és lehessen aludni, akkor a legjobb, ha olyan formabontó programot terveztek, ami egyáltalán nem megszokott szilveszterkor.

Annak sem kell lemondania a szilveszter éjszaka varázslatos hangulatáról, aki nem szeretné társaságban, féktelen bulizással búcsúztatni az az óévet, hanem egy kettesben eltöltött, romantikus estére vágyik a párjával.

Van még idő egy gyors bevásárló körútra, hogy a szükséges kellékeket beszerezzük. Ezután már csak a fantáziánk szabhat határt, hogy igazán egyedivé varázsoljuk az év utolsó éjjelét mindkettőnk számára.

 1. A legkézenfekvőbb ötlet, ha otthon, kettesben ünnepelünk. Díszítsük fel a házat, gyertyákkal, virágokkal, majd kapcsoljunk be valami romantikus zenét. Főzzünk közösen valami igazán különlegeset, olyat, ami eltér a hétköznap megszokottaktól. A bátrabbak kipróbálhatják, hogy milyen ruha nélkül a a konyhában tüsténkedni, a szégyenlősebbek hagyják magukon a fehérneműt.

 

 1. Ha nem szeretünk főzni, foglaljunk helyet egy eldugott, csendes étteremben, távol a petárdák zajától. Töltsük az éjszakát egy kellemes vacsora mellett, meghitten beszélgetve.

 

 1. A szilveszter kiváló időpont arra, hogy csináljunk valami „őrültséget”, hogy kipróbáljunk olyan dolgokat, amiket eddig még nem. Menjünk el gokartozni, korcsolyázni vagy bowlingozni.

 

 1. Valami igazán izgalmasra vágytok? Szerettek utazni, de már nincs idő megszervezni? Képzeljétek magatokat Izland vagy Norvégia vadregényes tájaira! Állítsatok fel egy sátrat a kertben! Vigyétek ki a hálózsákokat, és mindent, ami egy téli vadkempingezéshez szükséges. Rendeljetek pizzát, majd a hálózsákban összebújva nézzetek meg egy romantikus filmet a laptopon.

 

 1. Készítsünk össze egy „piknikkosarat”, könnyen elkészíthető falatkákkal. Üljünk be az autóba és járjuk körbe a kedvenc helyeinket a környéken, távol a várostól, vagy kocsikázzunk céltalanul, és álljunk meg minden olyan helyen, ahol valami számunkra érdekes, izgalmas dolgot fedezünk fel.

 

 1. Akik a kalandok helyett inkább a kényeztetést választják, azoknak jó ötlet, ha egy wellness szállodában töltik az éjszakát. Ne legyen lelkiismeret furdalásunk, élvezzük ki maximálisan, hogy kiszolgálnak és elkényeztetnek bennünket. A lazítás és a relaxáció után pedig újult erővel vághatunk bele egy szenvedélyes éjszakába.

 

 1. Az egész éves hajtás után felkelni sincs erőnk az ágyból? Nem probléma. Rendeljünk vacsorát a kedvenc éttermünkből és vegyük elő a régi kedvelt társasjátékainkat. Töltsük az egész éjszakát ágyban, és kacagjunk, mókázzunk önfeledten, mint a gyerekek. Persze ha lapul valahol a szekrény mélyén egy pikánsabb, felnőtteknek szóló játék, a világért se hagyjuk tovább porosodni!

 

 1. Akik mégsem szeretnének lemondani teljesen az ünnep zsibongó hangulatáról, azok tegyenek éjszaka egy sétát a városban. Válasszanak vacsorának valót az utcai árusok kínálatából, aztán élvezzék összebújva az éjféli tűzijátékot!

Nincs karácsony veszekedés nélkül?

christmas-2260605_1920.jpg

Az emberek többségében idilli kép él a karácsonyról, ami a leginkább a reklámokból állandóan ránk zúduló, „Milyennek kell lennie a tökéletes karácsonynak” életérzésnek köszönhető.

A lelki szemeink előtt látjuk az ünnepi díszbe öltöztetett lakást, amelyből árad a melegség, amíg kinn sűrű pelyhekben hull a hó. Az asztalon gőzölgő karácsonyi vacsora mennyei illatai az orrunkat cirógatják. Az ajándékok kibontva hevernek a karácsonyfa alatt. A család apraja a szőnyegen játszik, a nagyja pedig el pohárka itókával vagy egy szelet süteménnyel a kezében vitatja meg az élet nagy dolgait. Nyugalom, béke és szeretet járja át mindenki szívét. Talán még egy angyalszárny susogását is hallani lehet, ahogy átlibben a szobán...

Felnőttként már rég magunk mögött hagytuk a bennünk élő gyermek csodaváró mesevilágát. Tisztában vagyunk vele, hogy a valóság teljesen más, mégis görcsösen ragaszkodunk hozzá, hogy újrateremtsük azt.

 Karácsonykor csak a tökéletesség elfogadott a legtöbb ember számára.

„Tökéletesen” feldíszített lakás díszletei között egy

„Tökéletesen” elkészített ünnepi menü közben játszunk egy

„Tökéletes” családot, ahol nincsenek problémák, csak

„Tökéletes” szülei vagyunk a gyermekeinknek, és

„Tökéletes” gyermekei a szüleinknek.

„Tökéletesen” becsomagolt ajándékok

„Tökéletesen” személyre szabva.

„Tökéletes” a párkapcsolatunk,

„Tökéletes” a harmónia közöttünk,

„Tökéletes” a boldogságunk,

„Tökéletes” a karácsonyunk, amiről

„Tökéletes” képeket osztunk meg a Facebookon.

 

A tökéletes ünnep megteremtésére vonatkozó belső kényszerünk és a külvilágból érkező elvárások nyomasztó hatására azonban a fa körül már csak zombiként figyeljük az eseményeket.

A stressz nem tűnik el csengettyűszóra.

 

Nagy kihívás ez az időszak a párkapcsolat tekintetében is. 

Vannak olyan feszültséget okozó témák a párok között, amik a hétköznapokon is állandóan viszályt szítanak. Ezek az ún. „piros gombok”, amiket ha megnyomunk, vagyis szóba hozzuk őket, borítékolható, hogy veszekedés lesz a vége.

Az elvárásokkal, megfelelési kényszerekkel tarkított karácsonyi időszakban pedig valóságos vörös posztót jelentenek mindkét fél számára.

Vannak azonban ennek az időszaknak speciális, kiemelten a karácsonyi ünnepek környékén megjelenő vitaforrásai.

 

Karácsonyi „piros gombok” a párkapcsolatban

 

button-160595_1280.png

 

1.Az én feladatom...  A te feladatod...

A karácsonyi időszakban hagyományosan a nők vállalnak több feladatot magukra. A takarítás, az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü elkészítése a legtöbb családban a nő feladata. A férfiak leginkább a fenyőfa felállításáért felelnek, illetve a lakás díszítéséből veszik ki a feladatukat.

A nők általában szívesen vállalják ezeket a feladatokat, de érthető módon szeretnék, ha segítséget kapnának, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban, hulla fáradtan „beesniük” a fa alá.

JAVASLAT: Már december elején készítsünk egy ütemtervet arra vonatkozólag, hogy milyen feladatokat mikor kell elvégeznünk ahhoz, hogy karácsony estére mindennel időben elkészüljünk. Törekedjünk arra, hogy közösen vegyük ki a részünket a készülődésből. Ez segít abban, hogy az adventi időszakban ne csak a lakást, hanem a lelkünket is felkészítsük az ünnepre. Ne legyenek

 

 1. Az én anyám... A te anyád...

Érhető módon karácsonykor a legtöbben szeretnék a saját szüleikkel, rokonaikkal tölteni az ünnepeket. Sok kapcsolatban komoly vitaforrás, hogy melyikük szüleihez menjenek szenteste.

JAVASLAT: Próbáljunk meg rendszert vinni a látogatásokba. Ha az egyik évben a te szüleidnél töltitek a szentestét, akkor a következő évben töltsétek a párod szüleinél. Jó megoldás lehet az is, persze, ha adottak a körülmények, hogy ti adtok egy nagy karácsonyi vacsorát, ahol mindenki együtt lehet. Ha egyik megoldás sem az igazi, akkor még mindig harmadolhatjátok az ünnepeket. A szentestét töltsétek kettesben, a másik két napot pedig osszátok el igazságosan a szülők között.

 

 1. Kiscsalád kontra nagycsalád

Komoly vitára adhat okot, ha a pár tagjainak személyisége nagyon különbözik. Az egyik szeretné szűk családi körben tölteni az ünnepet, míg a másik lételeme a zsivaj és a nagy családi vacsorák.

JAVASLAT: Kössetek kompromisszumot. Egyik nap ünnepeljetek kettesben és/vagy a gyerekekkel. Másnap azonban hívjátok meg a rokonokat, barátokat vagy fogadjátok el a vacsorameghívást. A lényeg, hogy mindkettőtök igényeit vegyétek figyelembe.

 

 1. Otthon vagy „Csak otthon ne”

Évről évre egyre többen választják, hogy elutaznak a karácsonyi időszakban, megúszva ezzel az ünnep minden kötelező vagy kötelezőnek vélt nyűgjét. A bajok ott kezdődnek, ha az egyik félnek fontosak a hagyományok. Szeretne fenyőfát állítani, bejglit sütni vagy a családjával ünnepelni, míg a másik inkább menekülne a télből a nyárba, és akár egy pálmafás tengerparton, akár egy hazai wellness szállodában úszná meg a karácsony körüli felhajtást.

JAVASLAT: Itt sincs más megoldás, mint a kompromisszum. Karácsony első napját töltsétek otthon, majd utazzatok el, ahol kipihenhetitek a  készülődés fáradalmait.

 

 1. Arany vagy ezüst

A lakás ünnepi hangulatáért, a díszítésért a legtöbb családban a nők felelnek. A probléma abból szokott adódni, ha a nő szeretné lecserélni az évek óta használt díszeket egy trendibb szín- vagy formavilágra, de a férfi  szerint ez kidobott pénzt,  illetve ha a férfinak is határozott elképzelése van a színvilágról és kettejük ízlése merőben eltérő.

JAVASLAT: Egy teljesen új szett beszerzése anyagilag megterhelő lehet. Ha mégis szeretnénk lecserélni az évek óta használt, kissé már megkopott díszeket, keressünk az interneten „Csináld magad!” oldalakat, videókat. Nagyon szép díszeket készíthetünk sokkal kevesebb anyagi ráfordítással, mintha boltban vásárolnánk meg őket.

 

Az idő előrehaladtával minden családban kialakul egy szokásrendszer. Nem kivétel ez alól a karácsonyi  ünnepkör sem. Azonban ha azt tapasztaljátok, hogy minden évben inkább a stressz dominál ebben az időszakban, akkor biztos, hogy valamit rosszul csináltok és ideje változtatni.

 

Hogyan éljük túl a karácsonyt és teremtsünk ünnepi hangulatot a kapcsolatunkban?

 people-2589048_1920.jpg

 • Szánjunk időt egymásra ebben az időszakban is! Tervezzünk már jó előre lopott órákat a rohanás közepette, ami csak a miénk lesz!
 • Egy séta kettesben, egy közös korcsolyázás vagy 2 óra a moziban új lendületet ad nem csak a készülődésnek, hanem a párkapcsolatunknak is.
 • Még fokozottabban figyeljünk oda a másikra, és próbáljunk még inkább türelmesek lenni a párunkkal!
 • Ne támasszunk elvárásokat a másik felé! Görbe a fa? Sós lett a halászlé vagy kirepedt a bejgli? Na és?! Értékeljük a másik igyekezetét, és ne gúnyolódjunk vele, ne szégyenítsük meg, hogy „még ezt sem tudod megcsinálni”.
 • Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki gyermekként nem várta izgatottan a karácsonyt. Próbáljunk meg egy kis időre újra gyermekké válni, és élvezni a készülődés pillanatait, közösen, azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Ne túl akarjunk rajta esni, hanem legyen az út a cél.
 • Ne karácsonykor próbáljuk megoldani azokat a párkapcsolati problémákat, amiket egész évben a szőnyeg alá söpörtünk. Próbáljuk meg kihozni a maximumot az ünnepből, de az igazán komoly beszélgetéseket időzítsük későbbre.
 • A karácsony sok ember számára a veszteségekről (is) szól. Elhunyt családtagokra, életünk nehéz időszakaira emlékeztethet bennünket. Beszéljünk erről a párunkkal már jóval karácsony előtt, és (ha szükséges) figyelmeztessük (újra), hogy legyen velünk elnézőbb és türelmesebb ebben az időszakban.
 • Az unalomig ismételt jó tanács, de nagyon fontos ahhoz, hogy igazán egymásra tudjatok koncentrálni. Kapcsoljátok ki a tévét, a laptopot és halkítsátok le a telefonotokat!
 • Teremtsetek ünnepi hangulatot a lakásban! Fényfüzérek, illatgyertyák, halk zene – a külső környezet a belső világunkra is hatással lesz.
 • Figyeljünk oda, hogy a másik mit szeretne! Ne ragaszkodjunk görcsösen az elképzeléseinkhez és a szokásainkhoz! Tudjuk, hogy az élet a komfortzónán kívül kezdődik...

Ha mindig mindent ugyanúgy csinálsz, az eredménye is ugyanaz lesz.

 • Csináljatok valamit együtt, amit még soha nem csináltatok! Süssetek együtt mézeskalácsot vagy próbáljátok ki a síelést! Mindegy, a lényeg, hogy megtörjétek a rutint.
 • A rohanós hétköznapok után, amikor szinte alig találkozunk, hirtelen nyakunkba szakad egy csomó időt, amit „kénytelenek” vagyunk együtt tölteni. Ilyenkor (még jobban) kiéleződhetnek az ellentétek, vagy azt vesszük észre, hogy nincs mit mondanunk a másiknak, esetleg unatkozunk egymás társaságában. Jó ötlet ilyenkor, ha például leporoljuk a régi társasjátékokat, amikkel máris garantált lesz a jó hangulat.

 

Szeretnél egy új társasjátékot is kipróbálni? Játssz a Facebook oldalamon és nyerd meg „Az év felnőtt társasjátéka” díjjal jutalmazott Monogamyt!

 

Ha minden kötél szakad, akkor csak jusson eszedbe, hogy semmi nem tart örökké! Néhány nap és minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

 

Boldog karácsonyt!

A vágy előszobája: a csábítás

ab6dbc2b-d5ee-443e-9a9a-f7e076ec07a9.jpg

Vajon miért szeretik a nők a romantikus filmeket? Mi ennek a műfajnak az a sajátságos eleme, ami minden alkotásban kivétel nélkül megjelenik?

Ez az „apró” fűszer a csábítás.

A filmkészítők pontosan tudják hogyan érjenek el a női szívekig. A romantikus filmek tele vannak olyan jelenetekkel, ahol a férfi  időt és energiát nem kímélve csábítja el a nőt. Ha kell átutazza az egész világot vagy akár éveken át vár minden vasárnap szerelmére a világítótoronynál. A tv képernyője előtt kucorgó nő pedig  a saját fantáziáit látja megelevenedni a filmvásznon.  

Vágyakoznak az érzés után, és nosztalgiával gondolnak vissza a saját kapcsolatuk kezdetére. Azt szeretnék, hogy a férfi az együtt töltött évek során se szokjon le a csábításról.

A forgatókönyv a legtöbb párkapcsolat esetében  a szokásos. A kapcsolat kezdetén a férfi állandóan biztosítja a nőt szerelméről. Sokszor érezteti, hogy ő a legfontosabb a világon. Lefoglalja a nő minden érzékszervét. Ebben az időszakban a párok annyira egymásra hangolódnak, hogy a férfi szinte kitalálja a nő összes gondolatát, és igyekszik is teljesíteni azokat.

Az idő múlásával azonban ez a kötelék lazul. Beköszöntenek a szürke hétköznapok, minden szépségükkel, de ugyanakkor minden nyűgjükkel együtt.

Az intimitás csökken, a vágy megkopik, a szeretkezések unalomba fulladnak.

És ahogy az már lenni szokott, mindkét fél elköveti a saját hibáit. A férfi azt, hogy belekényelmesedik a kapcsolatba. Meg van a kiszemelt „préda”, már nem kell vadászni. Bár nem tudatosan teszi, ez a nőnek egyáltalán nem vigasz.

A nő pedig, aki megszokta, hogy a ki nem mondott kívánságai is teljesítve vannak, elvárja a férfitól, hogy ez mindig így is maradjon. Nem mondja el, hogy mit szeretne, hogy mik a vágyai, csak csendben fortyog, amiért valami megváltozott.

Megkérdőjelezi a nőiességét és a kapcsolatuk létjogosultságát. Folyton összehasonlítja a kapcsolat kezdeti időszakát azzal, amit épp átél. Keserűen veszi tudomásul,hogy ő nem ezt az embert választotta. Megfordul a fejében, hogy van-e értelme egyáltalán tovább folytatni a kapcsolatot, és hogy „Miért is nem a Huffnágel Pistihez mentem feleségül”.

A nőiességén esett csorba pedig egyenes út a vágyhiányhoz, és az „alkalmi” szexuális élethez. Pedig ha a férfi i ugyanúgy időt szánna a hétköznapokban is arra, hogy bevesse a csábítás trükkjeit, akkor a női ruhák szinte maguktól hullanának a padlóra.

 

A vágyhiánnyal küzdő nő esetében egy tapasztalt csábító csodákra képes.

 

Ha a férfi felismeri ezt, és úgy dönt, hogy szeretné visszaállítani a régi alapjait a párkapcsolatnak, akkor  arra nagyon kell figyelnie, hogy a csábítás valódi legyen, hiszen a nők kifinomult antennái  egyből megérzik, ha csak megjátssza magát. Nem szabad sem túl rámenősnek, sem túl lagymatagnak lennie.

 

Ördögi kör

Vannak olyan esetek, amikor a nők maguk taszítják el a párjukat saját maguktól, és veszik el a kedvüket a csábítástól. Például ha:

 • Kigúnyolják őket
 • Nem fejezik ki az elismerésüket
 • Fejéhez vágják a hibáit
 • Bekorlátozzák őket. Megszabják, hogy mit kell csinálniuk. Ilyenkor a férfi szinte börtönben érzi magát, rabnak a saját párkapcsolatában.

 

Itt kezdődik el egy ördögi kör. A férfi ugyanis arra panaszkodik, hogy állandó elutasítást kap a nőtől, tehát miért próbálkozzon. Félhet is az elutasítástól, amit a nő észrevehet. Ha a férfin látszik a magabiztosság hiánya, az a nő szemében csökkenti a szexuális vágyat.

Amikor a nő nem érzi, hogy őt kívánják, ha nem érzi azt, hogy a férfi izgalmát ő váltja ki, akkor arra gondol, hogy a férfinak teljesen mindegy, hogy ki fekszik előtte, az a lényeg, hogy a vágyai kielégüljenek, és a nő szép lassan elveszíti az érdeklődését.

És itt jön még egy csavar.

Ha a férfi egy hosszabb szünet után újra előveszi a csábítás praktikáit, akkor a nő azt gondolja, hogy őt manipulálják, és csak azért kap virágot, csak azért viszik el vacsorázni, hogy a férfi elérje a célját. Hogy csak megjátssza magát és ez az egész egyáltalán nem szívből jön.

 

Ebbe a párkapcsolati játszmázásba aztán mindkét fél belefárad. Elkerülhetetlen a frusztráció, aminek két kimenetel lehet. Vagy veszekedés közben egymás fejéhez vágják a sérelmeiket vagy pedig elrejtik a dühüket a másik elől és csendben szenvednek. Ilyenkor mindketten félnek a megaláztatástól, inkább kerülik a kezdeményezést, a kommunikációt a témáról és a konfrontációt.

A vágyhiánnyal küzdő nő kezdetben még talán meg is könnyebbülhet, hogy a férfi visszavonul, és neki nem kell”teljesítenie”. Hosszabb távon azonban a hallgatás nem jelent megoldást. A szakadék még tovább mélyül, és egy idő után a pár olyannyira eltávolodhat egymástól, hogy már nem lehet megmenteni a kapcsolatot. Nagyon gyakori ilyenkor egy harmadik fél felbukkanása, ami még tovább csökkenti az esélyét a helyzet rendezésének.

 

FONTOS!

seducele.jpg

Ne higgyük azonban, hogy a csábítás csak a férfi dolga. Hogyha a nő soha nem csábít, akkor teljesen átadja az irányítást a férfinak. Úgy érezheti egy idő utána, hogy az ő akarata nem érvényesül a kapcsolatban. Ha pedig kiveszi a gyeplőt a férfi kezéből, és mindig ő mondja meg, hogy mikor, hol és hogyan, akkor pont azt a férfiasságot öli ki a férfiból, ami ahhoz kell, hogy beinduljon a libidója, mert nem fog rá férfiként tekinteni.

 

Ha felforrósítanád a hűvös, téli hangulatot a hálószobában, kattints ide és játssz a Facebook oldalamon egy felnőtteknek szóló társasjátékért, ami elnyerte "Az év felnőtt társasjátéka" díjat!

 

Erotikus játék vagy játékos erotika?

erotikus_jatek_vagy_jatekos_erotika.jpg

Egy ideje újra divat lett társasjátékozni.  Felnőttként is. Egyre többen fedezik fel újra vagy merik bevallani, hogy azért mert véget ért a gyermekkor, még nem kell abbahagyni a játékot. Országszerte társasjáték klubok alakulnak, ahol kipróbálhatjuk a legújabb táblás játékokat, de a jól bevált régi klasszikusokkal is megmérkőzhetünk.

Máig emlékszem azokra a meghitt karácsonyi délutánokra, amikor a fa alól előkerült a régóta várt játék, és alig vártam, hogy körbeüljük a szőnyegen. Vagy amikor rokonokhoz, baráti családokhoz mentünk, a gyerekek egy külön szobában „bandáztak”, ahol a villanyvasút és a legó mellett mindig előkerült egy-két társasjáték is. Imádtam.

Felnőttként sincs ez másként.

Nem csoda, hiszen társasjátékozni az egyik legjobb szórakozás.

Akár családi összejöveteleken, akár baráti társaságban, akár kettesben játszunk, ugyanolyan felszabadító, vidám perceket élhetünk át felnőttként is, egy-egy társasjáték party közben, mint gyermekként.

 

A társasjátékozás 8 pozitív hatása

 

 • Szórakoztat
 • Növeli a kreativitást
 • Kitartásra nevel
 • Érzelmileg feltölt
 • Jókedvre derít és csökkenti a stresszt
 • Növeli az önbizalmat
 • Türelemre tanít
 • Erősíti az összetartozás érzését

 

De mi a helyzet a felnőtt társasjátékokkal?

Egyre többféle, kifejezetten felnőtteknek szóló, erotikus társasjátékot is találunk a webshopok „polcain”.

Ezeknél a játékoknál hatványozottan jelennek meg az előbb felsorolt pozitív hatások. Ilyenkor nem társaságban játszunk, hanem csak egymásra figyelünk, valamint a feladatok is direkt úgy vannak kitalálva, hogy növeljék az intimitást.

 

Kíváncsi voltam, hogy „mit tud” egy ilyen játék, ezért rendeltem egyet az egyik legnagyobb hazai webshoptól.

Nem bíztam a véletlenre. A választásom „Az év felnőtt társasjátéka” díj nyertesére, a Monogamyra esett.

„A Monogamy egy kétszemélyes, felnőtteknek szóló, maximálisan szórakoztató és élvezetekben gazdag párjáték, mely biztos élvezetet és intim pillanatokat nyújt a játékosoknak, megfűszerezve ezzel a párkapcsolatot, és még közelebb hozza egymáshoz a szerelmeseket!”

A játék menete

23846934_1420674298059670_1127789506_o.jpg

A játék 3 szintre tagolódik. Ennek megfelelően 3 csomag feladatkártya tartozik a játékhoz.

     1. Intim (rózsaszín) szint: Ezen a szinte még kizárólag a beszélgetésé a főszerep, de már itt is minden kizárólag az erotika körül forog.

     2. Szenvedélyes (lila) szint: Ezeken a kártyákon már feladatokat is találhatunk. Szexi érintések, erotikus simogatások és egyre pikánsabb párbeszédek jellemzik ezt a szintet.

    3. Forró (piros) szint: Ezen a szinten már a szavak helyett a tettek beszélnek.

Van egy pakli Fantázia kártya, ami tulajdonképpen a győztes „jutalma”.  A vesztes félnek kell beteljesítenie a győztes által választott kártya tartalmát.

 

A játéktáblán a kártyákat jelző mezőkön kívül további feladatmezők találhatóak. Egy romantikus, összebújós tánc, egy gyengéd masszázs vagy egy korty a kedvenc italunkból, csak tovább fokozzák a hangulatot és még izgalmasabbá teszik a játékot.

 

Mi a véleménye a játékról azoknak, akik már kipróbálták?

Mivel kíváncsi voltam, hogy a gyakorlatban hogyan működik a játék, ezért odaadtam két párnak, hogy teszteljék. A párok közötti legfőbb különbség a párkapcsolatuk minősége volt. Az egyik pár, a saját bevallásuk szerint, boldog párkapcsolatban, kiegyensúlyozott szexuális életet él, míg a másik párnál a párkapcsolati problémák rányomják a bélyegüket a szexuális életükre is.

Miután kipróbálták a játékot, 1,5-2 órát beszélgettem a párosok hölgytagjaival. Nem szó szerint és nem az egész beszélgetést idézem, csupán a lényeget emeltem ki a beszélgetésekből.

 

Első pár: Nóri és Norbi

13 éve házasok. Két gyermekük van, egy 12 éves fiú és egy 5 éves kislány. Nóri elmondása szerint a kapcsolatuk 13 éve töretlen. Mindent meg tudnak beszélni és a szexuális életük is jónak, változatosnak mondható. Kíváncsi volt, hogy vajon ezek után tud-e új élményt nyújtani a játék. Megmondom őszintén, én is.

 

„Ahogy megkaptuk a játékot azonnal ki is próbáltuk. Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy veszek egyet, de valahogy mégsem került rá sor. Most, hogy ezt megkaptuk, nagyon vártam az estét.

Amikor viszont elkezdtünk játszani nagyon csalódott lettem. Az Intim kártyákon lévő kérdések már semmi újat nem tudtak mutatni. A házasságunk 13 éve alatt már átbeszéltük őket. Többször is. Csak ültem és azon gondolkodtam, hogy akkor most mi legyen. Ekkor Norbi, a tőle megszokott lazasággal közölte, hogy teljesen felesleges ezen aggódni, folytassuk a második szinten a játékot.

Hát mit mondjak. Nem bántam meg.

Igaz, hogy itt is voltak olyan kérdések, amiket már tudtunk egymásról, de ezen a szinten ez már egyáltalán nem volt zavaró. Lehet, hogy azért, mert sok feladatkártyát is húztunk, és már nem csak a szánk járt. (nevet)

A harmadik szinten lévő kártyákon található feladatok nagyon jók voltak. Sok mindent kipróbáltunk már, de mivel a játékban állandóan új és új feladatokat kellett teljesíteni egymás után, ez valami megmagyarázhatatlan hatással volt ránk. Játék nélkül ennyire változatos éjszakánk szerintem soha nem lett volna.

A játékot természetesen én nyertem, így most várom, hogy a kiválasztott Fantázia kártya feladatát mikor teljesíti Norbi. Izgalmas a tudat, hogy valami készül.”

 

Ajánlanád-e a játékot a hozzátok hasonló helyzetben lévő pároknak?

„Igen. Szerintem ha egy pár teljesen nyitott egymással, és minden erotikus fantáziáját, vágyát megosztja a másikkal, akkor is izgalmas a játék a 2. szinttől. Nekünk még így is több óráig tartott, amíg végigjátszottuk. Az első szint kártyáit szerintem olyanok tudják használni, akik rövidebb ideje vannak együtt vagy nem beszélgetnek túl sokat ezekről a dolgokról.

Voltak olyan feladatok, amiket eszközhiány miatt nem próbáltunk ki, de ezeket egyszerűen csak félretettük és húztunk egy másikat.

Nekünk nagyon klasszul sikerült az este, én azt mondom, hogy mindenképp érdemes kipróbálni egy ilyen társast.”

 

Második pár: Anita és Tibi

9 éve házasok, két gyermekük van. A kisfiú 8, a kislány pedig 5 éves. Anita elmondása szerint a kapcsolatukra nem tudnak annyi időt fordítani, amennyit kellene. Egyre ritkábbak az intim együttlétek és egyre kevesebbet beszélgetnek. Mindketten dolgoznak, a gyerekek kicsik. Anita állandóan fáradt, Tibi pedig ritkán van otthon, sokat dolgozik. Szeretik egymást, de elég sokat veszekednek.

 veszekedo_par.jpg

„Amikor megkaptuk a játékot, 2 hétig nem tudtunk vele mit kezdeni, mert egyszerűen nem találtunk időt arra, hogy kipróbáljuk. A második hét végén arra gondoltam, hogy ez így nem mehet tovább, fogtam a két gyereket és elvittem a szüleimhez. Hazamentem és közöltem a férjemmel, hogy akkor most játszunk. Nem tiltakozott.

Először csak nézegettük, elolvastuk a játékszabályt, beleolvasgattunk a kártyákba. Egy-két kellék kell a játékhoz (a kedvenc alkoholos italotok, gyümölcs, tejszínhab, sál), amik szerencsére voltak itthon.

Az első kártya felhúzásnál nagyon izgultam. Nem tudtam, hogy mire számíthatok. Már sok éve anya-apa üzemmódban működünk. Ez a szexre is rányomja a bélyegét.

Hiába vagyunk már 9 éve házasok, szinte soha nem beszélgettünk azokról a dolgokról, amik a kártyákon álltak. Voltak olyan kérdések, amiktől nagyon zavarba jöttünk. De mindketten erőt vettünk magunkon, és nem tettük félre a kártyákat.

Ahogy haladtunk előre a játékban úgy lettünk egyre felszabadultabbak.

Talán ez az elfogyasztott alkohol mennyiségnek is köszönhető. Nem egyszerre ittunk sokat, hanem ahogy a játék diktálja, sokszor egy kortyot. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, kb. 2-2 pohár pezsgő fogyott el, de mivel egyikünk sem iszik rendszeresen (nevet), ez a mennyiség már épp elég volt, hogy oldja a gátlásainkat. Nem azt mondom, hogy a játék végére minden szeméremérzetünket félredobva teljesítettük a feladatokat, de azt hiszem jó irányba mozdított el minket a játék.”

 

Ajánlanád-e a játékot a hozzátok hasonló helyzetben lévő pároknak?

„Mindenképp. Arra viszont készüljenek fel, hogy nem csak testileg, hanem lelkileg is le kell vetkőzniük a másik előtt. El kell felejteni a szemérmességet és le kell tudniuk küzdeni a közöttük kialakult távolságot. A feladatok nagyon szexisek, lényegre törőek. Ki kell lépni a komfortzónájukból és nem szabad prűdnek lenni.

Arra is figyelni kell, hogy legyen elég idejük a játékra. Mindenképp szánjanak rá minimum 2-3 órát. Vannak olyan feladatok is, amik hosszabb időt vesznek igénybe, és vannak olyanok is, amiket azonnal nem lehet megvalósítani, de mi úgy beszéltük meg, hogy ezeket a kártyákat félretesszük egy következő játékhoz, és akkor már eleve rákészülünk ezekre a feladatokra.

Mi örülünk, hogy kipróbálhattuk ezt a játékot. Nem mondom, hogy egyszerű volt levetkőzni a gátlásainkat, vagy hogy nem voltunk zavarban egy-egy pikánsabb feladatnál, de mind a ketten úgy érezzük, hogy újra közelebb kerültünk egymáshoz.

Este, amikor hazahoztuk a gyerekeket, és kiszálltunk a kocsiból, Tibi rám kacsintott, és tett egy olyan mozdulatot, ami az egyik feladatra emlékeztetett. Kitört belőlünk a nevetés. Alig bírtuk abbahagyni. A gyerekek nem értették mi ez a jókedv, de beszálltak ők is a családi röhögésbe.

Rég éreztem ennyire közel magamhoz a férjemet, mint ezen a napon. „

 

Szeretnéd megnyerni? Kattints ide és játssz a Facebook oldalamon!

Előjáték nélkül lehet élni... de nem érdemes

 nincs_elojatek_mas_a_fontos.jpg

Hosszabb ideje együtt élő párok esetén tapasztaltam, hogy természetesnek veszik, ha eltűnik az előjáték a szexuális életükből.

 

 • „11 év után ez már természetes.”
 • „Szerintem másoknál is így van.”
 • „Ugyan, a mi korunkban ez már nem így működik.”

 

Ilyen és ehhez hasonló kifogásokat hallok, amikor konzultációkon párokkal beszélgetek arról, hogyan is zajlik náluk a szeretkezés.

 

Azonban épp ezek a tévhitek gátolják meg a párokat abban, hogy megőrizzék a szenvedélyt a kapcsolatukban.

 

Az természetes, hogy hosszú együtt töltött évek után már szinte ismerjük a párunk minden rezdülését. Nehezebb újat mutatni magunkból, de talán még ennél is nehezebb „friss” szemmel nézni a másikra.

Az azonban már nem természetes, hogy ezt ölbe tett kézzel végignézzük, és nem vállaljuk a felelőssége, mert ez nem a mi hibánk, hanem „ez a természet rendje”.

 

Pár hónapja keresett fel egy kétségbeesett házaspár, hogy nem működik a szex. A feleségnek fájdalmai vannak a behatoláskor, a nőgyógyászati vizsgálatok mindent rendben találtak, így inkább hárítja a férje közeledését. Aki természetesen ezt zokon veszi. Az elmúlt 1,5 évben összesen 8 alkalommal szeretkeztek.

Már az első konzultáció alkalmával kiderült, hogy nagyon rövid (5-10 perc) az előjátékra szánt idő. A feleségnek ez az idő kevés volt, hogy olyan izgalmi állapotba kerüljön, hogy elinduljon a nedvesedés. Ez okozta a behatolás közben érzett fájdalmat. Ennél a párnál, pusztán azzal, hogy elnyújtották az előjáték idejét, megszűnt minden probléma. Nekik szerencséjük volt. Az agy még nem kötötte össze a fájdalom és a szeretkezés fogalmát. Ebben az esetben sokkal hosszabb és nehézkesebb lett volna a gyógyulás.

 

Tévhitben élnek azok a párok, akik úgy gondolják, hogy csak a közösülés (és az ebből „egyértelműen következő” vaginális orgazmus!) az egyetlen szinonimája a szexnek.

 

Az erotikus filmekben ábrázolt jelenetek is hamis elvárásokat közvetítenek mindkét nem felé.

A férfi azt hiszi, hogy a nő állandóan készenléti állapotban van, és csak arra vár, hogy ő a magává tegye. Előjáték nélkül. Erőszakosan.

A nő pedig nem érti, hogy  mi vele a baj. Ő miért nem tud elélvezni? Miért érez fájdalmat a behatoláskor? Miért érez lelkiismeretfurdalást, ha úgy érzi többre vágyik?

 A választ nem egyszerű megtalálni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a neveltetés, a családból hozott minták, az iskolai szexuális nevelés hiánya, a megfelelési kényszer, a konfrontáció elkerülés, valamint a felnőttfilmek elterjedése mind káros hatással van a szexuális életre. Nagyon gyakori, hogy a nő nem szeretné megbántani a partnerét.

 

Az is gyakran előfordul, hogy a nők nem ismerik a saját testük működését, így nehéz elmagyarázni a férfinak, hogy mit is szeretnének. Hogyan esne nekik igazán jól az érintés.

A férfiak pedig, ahogy már említettem, leginkább a szexfilmekből, valamint azoktól a kortársaktól „tanulják” az erotikát, akik szintén nem rendelkeznek semmilyen tudással és tapasztalattal.

 

Az előjáték evolúciója

A tinik általában pettinggel, a másik simogatásával, csókolgatásával kezdik felfedezni maguknak a szexuális életet. Felnőtt korban a párkapcsolatok kezdetére lehet jellemző, hogy rövidebb időre visszatér ez a korszak az életünkbe.

Az együtt töltött évek alatt azonban, a tapasztalat azt mutatja, hogy hasonlóan a romantikához, az előjáték fontossága is kikopik a hétköznapokból. Már nem vágyunk arra, hogy meghódítsuk a másikat. Már nincs arra szükség, hogy erőfeszítést tegyünk annak érdekében, hogy megszerezzük, hiszen mindig ott van, kéznél.

Megfigyelhető, hogy a gyermekek születése után a legtöbb pár „apa-anya” üzemmódba kapcsol. Háttérbe szorul a szexualitás. Amíg kicsik a gyerekek a csipkés bodyt felváltja a lebüfizett, kinyúlt póló. A férfi pedig gyakran már csak a gyermekei anyját látja a nőben. Örülnek, ha néha-néha van idejük és energiájuk egy gyors légyottra, de az előjáték, ha néha-néha van, már igazi luxusnak számít.

kids-in-bed_2959093b.jpg

Nagyon könnyű ebben az állapotban ragadni. Épp ezért a kezdetektől tudatosan kell törekedni arra, hogy a pár szeretőként is funkcionáljon, és minőségi együttlétre törekedjen.

 

Az intimitás megőrzése

A párkapcsolatok előrehaladtával sokan azt érzik, hogy kezdenek eltávolodni a partnerüktől. Nem csak lelkileg, de fizikailag is.

A csókot felváltja a puszi. Egy puszinak pedig, még ha a szájra is adják, egyáltalán nincs köze a szexhez. Ezek az „ovis puszik” nem képesek  felkelteni a vágyat.

Az emberi ajkakon számtalan idegvégződés található, így a száj a test egyik legfontosabb erogén zónája.

Azok a párok, akik testileg eltávolodtak egymástól, zavarba ejtőnek érezhetik, ha a hálószobán kívül kell megcsókolniuk a másikat.

Ezekre a párokra jellemző, hogy nincs vagy nagyon rövid az előjáték, és mindig minden ugyanúgy, menetrend szerint történik. Nem visznek bele játékosságot, újításokat, mert már akkora közöttük a távolság, hogy ezek a dolgok kívül esnek a komfortzónájukon. Szinte cikinek érzik a helyzetet. 

Ez nem jelenti azt, hogy az eltávolodás lelkileg is megtörtént. A szeretet, az összetartozás érzése megmaradhat. Sőt, az is megtörténhet, hogy a lelkük teljesen meztelen a másik előtt, de a hálószobában képtelenek világosban megszabadulni a fehérneműiktől.

Élhetnek nagyon jó életközösségben, de ha a szex kikopik a párkapcsolatból, akkor már csak barátságról beszélhetünk.

 

Vajon vissza lehet fordítani az eltávolodás folyamatát?

Ha egy szóval kell válaszolnom, akkor azt mondom, hogy igen.

A szenvedélyt visszacsempészni a kapcsolatba azonban mindenképp kétszemélyes játék, és mindkét féltől erős elhivatottságot igényel.

A visszafordítás folyamata kemény munka, amiből azért nem hiányzik az élvezeti rész sem.

Én ilyen esetekben abban is segítem a hozzám forduló párokat, hogy merjenek kilépni a komfortzónájukból. Legyenek nyitottak egymásra és az újra. Próbálják meg elhagyni a görcsösségüket és megtalálni az elveszett játékosságukat.

A felhőtlen játékra való képesség sokat segít párkapcsolati- és szexuális problémák esetén is.

Ennek fontosságáról olvashattok majd a következő bejegyzésemben.

A párkapcsolat halála, avagy az apokalipszis 4 lovasa

a_parkapcsolat_halala_avagy_az_apokalipszis_negy_lovasa.jpg

John Gottman az elmúlt néhány évtized egyik legbefolyásosabb párkapcsolati tanácsadója.

Több éves kutatómunka után azt állítja, hogy 91%-os pontossággal meg tudja mondani, hogy mi lesz a házasság sorsa. Elválik a pár vagy együtt marad.

„Mindössze öt perces megfigyelés után előre tudom jelezni, hogy elválik-e egy pár vagy sem.”

A kutatásait egy úgy nevezett „szeretetlaborban” folytatta, ami nem volt más, mint egy kamerákkal felszerelt lakás. A kísérletben részt vevő 50 pár feladata csupán annyi volt, hogy 24 órára költözzenek be a lakásba, és próbáljanak a lehető legtermészetesebben viselkedni. Úgy, mint otthon, egy átlagos hétvégi napon.

A párok természetesen tisztában voltak azzal, hogy minden lépésüket kamerák követik.

Gottman szerint a válás előrejelzésében 7 jel játszik szerepet.

Ezek közül is a legfontosabb, az "apokalipszis 4 lovasának" nevezett jel. Ezt a metaforát használja, hogy leírja a párok veszekedés alatt megjelenő interakcióit és kommunikációs mintáit.

Gottman kutatása szerint a négy lovas jelenléte egy kapcsolatban hatalmas szerepet játszik a párkapcsolat felbomlásában.

Ez a négy lovas: a kritika, a megvetés, a védekezés és a falépítés

kritika.jpg

Az első lovas a: KRITIKA

Sokszor szoktam mondani, hogy senki nem tökéletes. Két „tökéletlen” ember kapcsolatától ne várjuk, hogy tökéletes legyen. Mindig vannak olyan dolgok, amiket a legszívesebb megváltoztatnánk a másikban. Sokszor panaszkodunk, hogy a párunk nem tett meg valamit, amit megígért.

A panasz és a kritika között azonban van különbség. A kritika nem egyetlen, jól körülhatárolható dologra vonatkozik, hanem a partnerünk viselkedésére vagy jellemének egészére vonatkozó negatív megállapítás.

Nézzünk egy példát:

A kritika szinte minden párkapcsolatban előfordul. Nem kell egyből arra gondolni, hogy a házasságnak válás lesz a vége, ha azon kapjuk magunkat, hogy kritizáltuk a párunkat.

A kritizálás alatt megjelenő leggyakoribb szavak, a mindig és a soha.

"Mindig ezt teszed velem”  vagy „Soha nem gondolsz másra, csak magadra”. (Ez lefordítva például annyit jelent, hogy ideges vagyok, amiért meghívtad a szüleidet vacsorára, amikor tudtad, hogy beteg vagyok.)

Figyeljünk oda, mert a panasz nagyon gyorsan kritizálásba csaphat át. Ha túl sokszor kritizáljuk a másikat, nagyon gyorsan kinyitjuk az ajtót a megvetés előtt. Ezzel rögtön egy magasabb szintre is emeljük a konfliktust.

 

A második lovas a: MEGVETÉS

Általában amikor a megvetés már megjelenik egy kommunikációs helyzetben, akkor a szavak már gyakran kegyetlenek, tiszteletlenek, szarkasztikusak vagy sértőek a másik fél számára.

Ide tartozik egy gúnyos kacaj vagy amikor a másik elkezdi forgatni a szemeit miközben a párja beszél. Az is a megvetés kategóriájába tartozik, amikor olyanokat mondunk a társunknak, hogy „Szörnyű apa vagy”.

A megvetés a párunk iránt érzett negatív gondolatok táplálják. Az évekkel egyenes arányban nő a harag, amit a másik iránt érzünk. Ha nem folytjuk el csírájában a konfliktusokat, az együtt töltött évek alatt lavinaként fogja maga alá temetni a párkapcsolatot.

Mutatok egy példát:

„Igazán elmosogathattál volna, tudtad, hogy hulla fáradt leszek, mire hazaérek.” – panasz

„Te soha nem mosogatsz el, mindig mindent én csinálok.” – kritika

„Nem igaz, hogy anyád nem tanította meg, hogy mosd el magad után a tányért.  Túlságosan elkényeztetett!” – megvetés

Ugye érezzük a különbséget?

 

A harmadik lovas a: VÉDEKEZÉS

Akkor alakul ki, amikor egyik partner sem akarja már elismerni, hogy tévedett. Kifogásokat keres. Nem vállalja a saját döntéseiért a felelősséget, hanem a másikra hárítja. Azt érzékelteti, hogy igazából nem vele, hanem a másikkal van a probléma. Ez pedig, beláthatjuk, nem fogja a másikat visszavonulásra késztetni.

„Nincs igazad. El szoktam mosogatni, de minden nap későn érek haza. ELLENBEN te mindig itthon vagy. Miért nem érsz rá rendbe tenni a konyhát?”

 

A negyedik lovas a: FALÉPÍTÉS

A párkapcsolat későbbi szakaszaiban szokott megjelenni, amikor már az előző három lovas keltette örvény mélyén vergődnek a párok. A célja, hogy a felek elkerüljék a konfliktusokat és ne kelljen interakcióba kerülni a másikkal.

Bár mindkét fél felépítheti maga köré a saját falait, ez mégis inkább a férfiakra jellemző.

a_ferfi_csak_a_tv-t_nezi.jpg

Gondoljunk csak arra a férjre, aki a munkából hazaérve a felesége panaszáradatával találja szembe magát. Mivel nem akar belemenni a konfliktusba, ezért inkább meg sem szólal. Kerüli a szemkontaktust, nem válaszol a feltett kérdésekre, inkább elvonul a tv elé és "a távirányító mögé bújik". A feleség ettől persze még dühösebb lesz. Hangosabb kiabál, beáll a tv elé vagy elveszi a távirányítót a férfitől. Ilyenkor szokott a férj visszavonulni.

Kisétál a szobából... a lakásból... a házasságból...

 

Felismerted valamelyik lovast a saját párkapcsolatodban?

Ha a kritika és a megvetés van jelen a kapcsolatodban, egy kicsit nehezebb dolgunk van. Amikor ezt felismerjük, eljött az ideje, hogy komolyan elgondolkodjunk azon, hogy valóban folytatni szeretnénk-e a kapcsolatot. Hogy valóban ezzel a személlyel akarunk-e együtt élni.

Azt azonban tudnod kell, hogy ezekben az esetekben is van lehetőség visszafordítani a folyamatot. Kemény munka, de nem lehetetlen.

Amennyiben nem sikerül, akkor sem haszontalan a párterápia. Megismerhetjük az érzéseinket, átgondolhatjuk, hogy mit hibáztunk és ezáltal mire kell figyelni a jövőben. Hatékonyabb kommunikációs módszereket tanulhatunk, és ha valóban a kapcsolat megszüntetése mellett döntünk, sárdobálás helyett békésségben válhatunk el.

Mi a következő lépésed?

 • Azonnal összecsomagolod a ruháidat és elköltözöl. Ha házasságban élsz beadod a válópert. (Erre van a legkisebb esély, de ha a cikk elolvassa után mégis ezt a lépést fontolgatod, én arra biztatlak, hogy ne dönts elhamarkodottan.)
 • Választhatod azt, hogy minden folytatódik ugyanúgy tovább, mint eddig. Vársz a csodára, amikor a problémáitok önmaguktól  megoldódnak. Annak ellenére, hogy már pontosan tudod mi lesz a kapcsolat végkimenetele.
 • Segítséget kérsz. És keményen megdolgozol a boldogságodért.

Te hogyan szeretnéd élni az életed? Te döntesz.

 

 

Hogyan kerüld el párterápiát!

couple-therapy-.jpg

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából közzétett felhívásomra sokan reagáltak, de voltak akik még nem szedték össze a bátorságukat, hogy beszéljenek a problémáikról. Ők emailben kértek tanácsot. A nők általában párkapcsolati problémákkal, a férfiak merevedési zavarral vagy korai magömléssel összefüggő gondokról számoltak be.

Volt azonban 3 levél, ami nem a problémákról, hanem a sikerekről szólt.

Amikor Kati levelét megnyitottam, már az első mondatnál tudtam, hogy ezt a történetet meg kell osztanom.

„A házasságunk nem azért működik, mert szerelmesek vagyunk, hanem azért vagyunk szerelmesek még mindig, mert teszünk a házasságunkért. „

Így kezdte a levelét Kati, a 40-es évei elején járó, 3 gyermekes édesanya. Majd így folytatta...

a60d20460cb071c6bff6abbe7e43b4a7.jpg

„Sok munkánk van benne. De ki is fizetődik. És ez a legnagyobb ajándék, amit a gyerekeinknek örökségbe adhatunk: hogy a szüleik szeretik egymást. Önismereti, párkapcsolati és a szexualitással összefüggő könyvek tucatjait olvastuk, párkapcsolati tréningre mentünk és sok-sok pozitív példa (meg néhány negatív) van előttünk.

Már a kapcsolatunk elején tudtuk, hogy a szexuális életünk akkor lesz jó, ha jó a kapcsolatunk is. Ha a nappaliban meg a konyhában odafigyelünk egymásra, törődünk egymással, és el vagyunk köteleződve arra, hogy kitartunk egymás mellett és megoldjuk a problémáinkat, akkor miért lenne ez más a hálószobában?”

A 3 gyermekes értelmiségi pár 11 éve házas. Mindketten a negyvenes éveik elején járnak. Legidősebb gyermekük most 8 éves, a legkisebb alig múlt 1. Megismerkedésük előtt mindkettőjüknek kevés szexuális tapasztalata volt, lényegében közösen fedezték fel a szexualitást.

Kati így mesélt a kapcsolatukról:

„A kapcsolatunk kiegyensúlyozott. Szeretjük egymást, ismerjük és használjuk egymás szeretetnyelvét, vannak vitáink, de mindig a megoldásra törekszünk, és nem személyeskedésre vagy játszmákra. Szerencsére a tapasztalatlanságunk nem párosult sem tudatlansággal, sem prűdséggel. Már a kapcsolatunk kezdetén is nyíltan tudtunk beszélni a szexualitásról, általánosságban és személyesen is, és ez azóta is így van. Voltak persze kezdeti zökkenők a szexuális életünkben, de mindegyiket le tudtuk küzdeni közösen, a megfelelő szakirodalom és sok türelem meg szeretet segítségével.

Jelenleg a szexuális életünk jó: nem mindennapos tűzijáték, de azért nem panaszkodom.  Szeretve vagyok minden téren. Az együttléteink bensőségesek, változatosak, és mindkettőnk számára kielégítőek.

fireworks.png

A férjemnek kezdettől fogva kisebb volt a szexuális étvágya, mint nekem, ebben alkalmazkodnunk kellett egymáshoz, de úgy vagyunk vele, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség. 3 gyerek mellett nem sok időnk van pihenni, úgyhogy gyakran járunk úgy, hogy ha választani lehet a szex és az alvás között, akkor inkább alszunk. De azért a heti 1 együttlét meg szokott lenni, mégpedig nem kényszerből vagy a naptár szerint, hanem vágyból. Az idő majd megoldja a dolgot, bízunk benne, hogy amikor nagyobbak lesznek a  gyerekek és kevesebb gondozásra meg éjszakai gondoskodásra szorulnak, nekünk is több erőnk marad éjjelente egymásra.

Amiért mégis billentyűzetet ragadtam, az egy másik szexuális problémánk, ami azonban részben összefügg a fáradtsággal. A férjem olyasmivel küzd, ami a korai magömlés ellentéte: hiába van tartós, erős merevedése, néha nem tud elélvezni. Rendszerint akkor, ha fáradt, ha túl gyakran szeretkezünk, vagy ha a szeretkezésünk behatolás-szakasza valamiért elhúzódik. Jelenleg ez is a fáradtsággal tűnik összefüggésben lenni: ha kipihentek vagyunk (pl leadjuk a gyerekeket a nagyszülőknek), akkor többször is együtt vagyunk, és ez a probléma nem jelentkezik. Jelenleg ezt odafigyeléssel próbáljuk kezelni.

Nem támasztok elvárásokat a férjem felé, így neki nincs mit megugrania, nincs teljesítmény-kényszere. A dolog kölcsönös: nekem sem "kell" elélveznem, orgazmust produkálnom. A lényeg az együttlét bensőségességén van, nem az orgazmuson.

1.jpg

Egy orgazmus nélküli szeretkezés semmivel sem csökkent értékű, mint egy orgazmusos. Minél több időt hagyunk két szeretkezés között, annál kisebb az esély a probléma előfordulására. A kipihentség is fontos faktor: reggel és hétvégén nagyobb az esély a "sikerre", a hétfő és a péntek esték gázosak. Ha lefektetés után azonnal egymásnak esünk, több esélyünk van, mint ha várunk fél tizenkettőig, amikor már fáradtak vagyunk.

A késői magömlésnek a férjem esetében szinte biztosan lelki okai lehetnek. Főleg a kapcsolatunk első fél évében fordult elő, még az összecsiszolódás alatt, de akkor sorozatosan. Túl voltam már a harmincon, és nagyon teherbe akartam esni. Főleg ovuláció környékén. Ha aztán elmaradt a férjem orgazmusa, elkettyentem, és másnap még jobban akartam… ördögi kör. Akár egy hónapig folyamatosan. Ebből nekem kellett kilépni, nekem kellett elengedni a görcsösen akarást. Fel kellett ismernem, hogy ez részemről nem helyes, hogy mindkettőnknek ártok vele, hogy a házasélet nem elvárás, hanem az önátadás legmagasabb foka. Amint elengedtem, és megszűnt részemről az elvárás a férjem felé, megoldódott a probléma, és összejött a baba is. „

Katiék története egy igazi „sikertörténet”. Megmutatja ugyanis, hogy egy párkapcsolat nem azért sikeres, nem azért tart sok évtizeden keresztül egy házasság, mert a felek „jól választottak”, hanem bizony minden nap megdolgoznak érte.

Könnyű elveszni a hétköznapokban és a részletekben. Ha nem figyelünk oda, ha tologatjuk a problémák megoldását, ha mindig csak „majd holnap” foglalkozunk velük, akkor észrevétlenül rohannak el mellettünk a napok és az évek. Azt vesszük észre, hogy egy idegen mellett ébredünk vagy idejét sem tudjuk már, hogy mikor szeretkeztünk utoljára, és ilyenkor már csak a párterápia segíthet.