Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

"A fiúknak fütyijük, a lányoknak puncijuk van"

Avagy, felejtsd el a szexuális felvilágosítást!

2017. február 04. - Kerek Kriszta

sex-education-007.jpg

 

Talán elsőre meglepő a fenti kijelentés, azonban gondoljuk végig, hogy miről is van szó. Napjainkban iskolai szexuális felvilágosítás alatt, a legjobb esetben is évente egyszer, a védőnő vagy a biológia tanár által tartott 45 perces előadást értünk. (Néha, ha senki más nem vállalja, bekapcsolódik az osztályfőnök vagy lelkes orvostanhallgatók.)

Ebben a 45 percben szeretnénk felkészíteni a gyerekeket felnőtt életük legmeghatározóbb élményeire. Ezzel szemben külföldi példák bizonyítják, hogy az óvodáskorban elkezdett és 18 éves korig tartó, rendszeres nemi nevelés 1/5-ére képes csökkenteni a tinédzserkori abortuszok és szülések számát. 

Képzeljük el, hogy egy gyerek, aki először találkozik a szexualitással, mit hall. "Védekezz, mert beteg/terhes leszel." Mutogatunk nekik nem túl gusztusos képeket különböző nemi betegségekről. Ehhez társul még a saját, és a másik nem anatómiájának megismertetése. "A fiúknak fütyijük, a lányoknak puncijuk van", hogy az örök klasszikus, Ovizsaru című filmből idézzek.

Elképzelhető, hogy ehelyett mennyivel szívesebben böngésznek a fiatalok az interneten, "felvilágosító" tartalmak után kutatva...

pug_watching_porn.jpg

A szexualitással kapcsolatos témák mindig is fontos szerepet töltöttek be az ember életében. Napjainkban azonban a szexualitás még mindig erősen tabu jellegű. Az egyik oldalon a szorongás és az elhallgatás, a másik oldalon a médiából áradó információtömeg, melynek szerves részét képezi a filmekből, videoklipekből cenzúrázatlanul áradó erotika. Már egészen fiatalon, jóval tizenéves koruk előtt találkoznak a gyerekek ezekkel a jelenségekkel. Mivel még nincs stabilan kialakult értékrendszerük, ezért ezek a tartalmak negatív irányba befolyásolhatják a gyermekek gondolkodását.

A 21. század szexuális kultúrája azonban igen sokszínű. Különböző hipotézisek ütköznek, szinte mindenki más értékrendet követ. Megnyíltak a határok, megjelent az internet, ahol másodpercek alatt értesülhetünk arról, hogy mi történt a világ túlsó felén. Fórumok, videómegosztó portálok, a közösségi média alakítják (befolyásolják) az ember gondolkodását, így nehéz egységes értékrendet követni. 

Pár évtizeddel ezelőtt a biológiai érés még egységben volt a társadalmi kultúrával, szokásokkal. Minden életszakasznak meg voltak a jól bejáratott rítusai, melyek manapság kihalóban vannak, egyre inkább nem képviselnek értéket. A természeti népeknél a szexualitás kezdete még manapság is ünnep. Úgy, ahogyan a mi társadalmunkban is még nemrég, az esküvő utána nászéjszaka jelentette az első szexuális élményt a lányok számára. A fiúknál az érettségi utáni ünneplés gyakran végződött az első nyilvánosházban tett látogatással. Ünnepi rituálék voltak ezek, melyekre fel kellett készülni.

Mára már megváltozott a világ, de a szexuálpedagógia - szülők, tanárok és elsősorban a szakemberek - feladata megtanítani a fiatalokat arra, hogy az első szexuális élmény még manapság is ünnep. A szórakozóhelyek illemhelyei vagy a lépcsőházak szürke félhomálya nem éppen ideális díszlet ehhez. A felnőtteknek érzelmi, erkölcsi támogatást kell nyújtani a fiataloknak. Át kell adniuk tapasztalataikat, meg kell teremteniük a bizalom légkörét. 

Csak így nevelhetünk felelősségteljes felnőtteket a gyerekekből, akik nem egy pillanatnyi érzésnek engedve, hanem józanul mérlegelve hoznak döntéseket. 

"A szexuális nevelés színvonala magán hordozza az adott kultúra jegyeit, ezért igazi áttörés csak társas kapcsolataink átértékelésével, kommunikációs stílusunk átalakulásával és értékrendszerünk megszilárdulásával következhet be. Ennek érdekében magunknak is tanulnunk kell, hogy taníthassunk."

Mit tegyünk hát?

  • Felejtsük el a szexuális felvilágosítást, helyette foglalkozzunk párkapcsolati neveléssel, melynek egyik legfontosabb alapköve a szexualitás.
  • Ismertessük meg a gyerekekkel - már óvodás kortól -, természetesen életkoruknak megfelelően, a szexualitás örömszerző funkcióját.
  • Beszéljünk nekik a szeretetnyelvekről (erről bővebben itt olvashatsz), az intimitás megteremtésének mikéntjéről, arról, hogy mennyire fontos egy párkapcsolatban a két fél közötti kölcsönös megértés, az egymásra való odafigyelés.
  • Fejlesszük a gyerekek önbizalmát, önismeretét és önértékelését. 
  • Tanítsuk meg nekik, hogyan tudják megfogalmazni és meghúzni azokat a határokat, amiket nem szeretnének, hogy a partnerük átlépjen - hogyan mondjanak nemet.
  • Ne legyen tabutéma sem az orgazmusról, sem a másságról, sem a maszturbációról beszélni.

A gyerek a fogantatás pillanatától szexuális lény, akár elfogadjuk ezt felnőttként, akár nem. (Ultrahang felvételek bizonyítják, hogy pl. a fiú magzatoknál már az anyaméhben is bekövetkezik a merevedés. Az apukák legnagyobb büszkeségére. :) )

Beszéljünk róla! Folyamatosan...

 

Ha van egy pár perced, kérlek töltsd ki ezt a témához kapcsolódó, anonim kérdőívet:  

https://goo.gl/forms/3qYVGLYTzdWDAdtX2

A kollégáimmal szexuális felvilágosítással/párkapcsolati neveléssel kapcsolatos átfogó programon dolgozunk, ehhez szeretném kérni elsősorban szülők segítségét. Köszönöm mindenkinek aki kitölti és segíti a munkánkat!

Szívesen vállalom iskolákban tanórákon, egészségnapokon "felvilágosító" előadás/előadássorozat tartását. Bővebb információért kérlek vedd fel velem a kapcsolatot! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr4912182122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.