Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

Madonna-kurva komplexus, avagy miért nem szexel a férfi, ha szeret

2017. március 02. - Kerek Kriszta

man-speaking-with-therapist.jpg

A közelmúltban az egyik férfi páciensem, nevezzük Tamásnak, azzal keresett meg, hogy segítsek neki, mert képtelen hosszútávú kapcsolatot fenntartani. Hosszabb-rövidebb idő után minden partnere elhagyja, és neki fogalma sincs róla, hogy mi lehet a gond. 

Tamás 37 éves, jól szituált vállalkozó. Az első alkalommal mikor találkoztunk, teljesen kétségbeesetten roskadt le a kanapémra. Szinte nem is kellett kérdeznem, ömlött belőle a szó. 

"37 éves vagyok, szeretnék már családot, gyerekeket, de nem találtam meg azt a nőt, aki mindezt megadta volna. Maximum 1-2 éves kapcsolataim vannak, azután mindenki lelép mellőlem. Pedig mindent megteszek, amit egy férfi megtehet. Szerencsére nincsenek anyagi gondjaim, így könnyen tudom finanszírozni akár a luxus utazásokat, akár a hétvégi bevásárlókörutakat. Gyakran meglepem a párom ajándékokkal. Itt nem csak drága ékszerekre kell gondolni, de munka után pl. rendszeresen megállok egy virágárusnál, és hetente többször állítok haza egy csokor virággal. Tudok főzni, és sok férfitársammal ellentétben el is mosogatok magam után. Igyekszem kifejezni az érzéseimet, gyakran mondogatom nekik, hogy szeretem őket... és annyira rosszképű sem vagyok, szerintem." - tette hozzá egy félmosollyal. 

"Mi a baj velem?" - nézett rám elkeseredetten.

Bevallom őszintén, hogy amíg beszélt, nekem is ez járt a fejemben. Adva van egy jóképű, sikeres férfi, aki saját elmondása szerint megtestesíti mindazt, amiről a lányok rózsaszín leányszobáik mélyén álmodoztak. Mi az, ami miatt mégis kimenekülnek a kapcsolatból?

Szexuálterapeutaként a legkézenfekvőbb dologra kérdeztem rá, amiről ő viszont említést sem tett. Milyen a szexuális élete? 

"Minden kapcsolat kezdetén tökéletes. Általában már az első randin megtörténik a dolog, aztán van, hogy egész hétvégén ki sem szállunk az ágyból. Egy idő után aztán valahogy ez elmúlik. Szerelmes leszek, ennek ellenére sokszor megtörténik, hogy hónapokig nem nyúlok úgy hozzá. Ilyenkor általában idegen nők ágyában kötök ki, alkalmi, egy éjszakás kapcsolatokat keresek. Lelkiismeret furdalásom van, hiszen szeretem az épp aktuális barátnőmet, de férfi vagyok, le kell vezetnem valahol az energiáimat. Otthon nem akarom... nem tudom. A barátnőim ezt általában nem tudják meg, mégis elhagynak. Miért?"

Tamás problémáját Madonna-kurva komplexusnak nevezi a szakirodalom. 

grease_madonna_whore_complex.jpg

Sigmund Freud szerint kialakulása az ún. Ödipusz-komplexusra vezethető vissza. Az ödipális korszak minden fiúgyermek életében kb. 3 és 6 éves kora között zajlik le. (A lányoknál ezt egyébként Élektra-komplexusnak nevezik.) Lényege, hogy a gyermek az anyjához vonzódik, "szerelmet" érez iránta. Ilyenkor hangzanak el azok a mondatok, hogy "ha felnövök, elveszem anyát feleségül". Az azonos nemű szülőt, az apát pedig elutasítja, kvázi rivalizál vele. 

A nem megfelelően feldolgozott, elfojtott ödipális korszak a későbbiekben sok probléma gyökere lehet. Ezek közül az egyik a Madonna-kurva szindróma.

A férfiak hajlamosak két kategóriába sorolni a nőket. Az egyik csoport, akivel nem terveznek komolyabb kapcsolatot, csak alkalmi szexpartnerként tekintenek rájuk, a másik csoport pedig, akiről azt gondolják, hogy tökéletes feleség válhat belőle, ezért méltó rá, hogy hazavigye és "bemutassa a mamának". 

Honnan származnak ezek az előítéletek?

Már az elnevezés is sokat sejtető. Madonna - utalás Máriára, Jézus anyjára, aki a tiszta, szűzies, erényes nő mintaképe. A "kurva" identitást nem kell magyarázni. (Természetesen itt nem szó szerinti értelemben használjuk a szót, tehát nem prostituáltakról beszélünk.) A "kurva" testesíti meg a férfi számára az erotikát, a flörtöt, a könnyű, egy éjszakás kalandok adta izgalmat, ahol nincsenek elvárások, nem kell hosszan udvarolni, csupán az élvezeté a főszerep.

A bajok akkor kezdődnek, amikor a férfi - mint Tamás is -, érzelmileg is kötődni kezd a kiszemelt nőhöz.  A helyzetet súlyosbítja, ha a kapcsolat tartósnak ígérkezik és gyermek is születik. A gyermek születésével a férfi egyáltalán nem gondol már a feleségére úgy, mint "szexuális lényre". A nő számára ilyenkor már "csak" a gyermekének az anyja, akit nem akar megalázni azzal, hogy "mocskos szexre kényszeríti". 

A fiúgyermek az anyja iránt érzett "szerelmét" rávetíti a feleségre. Sokszor egyébként tudat alatt az édesanyjához hasonló társat választ. Párhuzamot von az anya és a feleség között, aki iránt így az összes szexuális vonzódását elveszíti.

Ebben az esetben általában a férfi (de sok esetben a nő is) külső kapcsolatot keres. Egy olyan, "kurva" identitással rendelkező nőt, akit arra használhat, hogy a szexuális igényeit kielégítse. 

Nem nehéz belátni, hogy milyen hatással van ez a párkapcsolatra. A Madonna-kurva komplexusban szenvedő férfi, és ezáltal a partnere is komoly nehézséggel néz szembe a házasságban. A boldogtalanság és az állandó feszültség felszámolása az alapja, hogy a párkapcsolatot meg lehessen menteni. A komplexus nem mentség arra, hogy a kapcsolaton kívül keresse bármelyik fél is a kielégülést. Érdemes ilyen esetben felkeresni egy szakembert, és idővel mindketten látni fogják - úgy, ahogyan a cikk elején szereplő Tamás is megtapasztalta -, hogy a örömteli szexuális élet egybe tud esni a szeretetteljes párkapcsolattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr3812307251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2017.03.12. 18:22:55

Értem én, hogy Madonna-kurva komplexus, de akkor miért Olivia Newton-Johnról van betéve fotó? A Grease c. filmben van ez a bizonyos átváltozása Sandy-nek. Mondjuk a Grease rohadtul ismert film, de jó, nem kell mindenkinek ismernie. Madonnát azonban jó lenne felismerni, ha már ilyen cikket írunk és illusztrálljuk is. Ehhez elég beütni a Google-be.

Kerek Kriszta 2017.03.12. 18:28:56

Kedves Bogyó 2!

A komplexus nem a popsztárról Madonnáról (Louise Ciccone) lett elnevezve. Idézet a bejegyzésből: "Madonna - utalás Máriára, Jézus anyjára, aki a tiszta, szűzies, erényes nő mintaképe."

Olivia Newton-John képe pedig azért került a cikkbe, mert a nő "két arcát" ábrázolja. A szűzies, szende "Madonnát", illetve a "kurvát", aki a flörtöt, a lazább erkölcsöt testesíti meg.