Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

10 jel, hogy lelki terrorban tart a párod

2017. március 30. - Kerek Kriszta

abusive_relationship.png

A családon belüli erőszak állandó visszatérő témája a médiának. Egyre több híresség mer kiállni a kamerák elé és elmondani, hogy bántalmazás áldozata lett, annak ellenére, hogy a társadalom még manapság is sokszor áll inkább a bántalmazó oldalára, mint a bántalmazottéra. 

Ilyenkor hangzanak el azok a mondatok, hogy:

  • "Biztos jó ez így neki, mert ha nem lenne elhagyná a férjét."
  • "Biztos megérdemelte."
  • "Nem hiszem el, hogy az a köztiszteletben álló, kedves ember ilyet tenne."
  • "Biztos csak a házat akarja megszerezni."

A bántalmazott nők (ugyanis a családon belüli erőszak elkövetői 95%-ban a férfiak) pedig félelemből, szégyenérzetből nem mernek segítséget kérni. 

A bántalmazásnak több formája van. A fizikai bántalmazásnak jól látható jelei vannak.

Mi a helyzet azonban a lelki terrorral?

A bántalmazásnak ezen fajtája nem mindig annyira egyértelmű. Nagyon finom, vagy inkább alattomos eszköz a bántalmazó személy kezében. 

Össze vagy zavarodva, és nem tudod eldönteni, hogy lelki bántalmazás áldozata vagy-e, esetleg "csak" egy rossz párkapcsolatban élsz?

Nézd meg, hogy mik a lelki terror leggyakoribb jelei!

1. Indokolatlan féltékenység

A párod állandóan meggyanúsít. Ellenőrzi a telefonodat, kérdőre von, ha meglát egy régi baráttal beszélgetni. Eleinte talán még jól is esik, mert a szerelme jelének értékeled, hogy ennyire ragaszkodik hozzád és nem akar elveszíteni. Később azonban már teljesen visszahúzódsz a csigaházadba és nem állsz szóba senkivel, nehogy veszekedés legyen a vége.

2. Állandó kontroll

no_bilincsben.jpg

Mindig mindent tudni akar. Hová mész, mit csinálsz, kivel találkozol. Perce pontosan el kell számolnod az időddel, be kell jelentened minden programodat. A legjobban azt szereti, ha egyedül nem is mész sehová. Ha ő nem tud veled menni, akkor jobb, ha inkább otthon maradsz te is. 

3. Irreális elvárások

Meg kell felelned minden általa támasztott igényeknek. Keress sok pénzt, neveld tökéletesen a gyerekeket. Legyél mindig "szexrekész" és ragyogjon a ház. Vigyázz, ha véletlenül elsóztad az ételt, "ehetetlen szemétnek" titulálja, közli hogy még ennyit sem tudsz megcsinálni, és máris repülnek a tányérok. 

4. Elszigetelés a családtól, barátoktól

Szép lassan a barátaid és a családod ellen fordít. Eléri, hogy benne lásd egy személyben a társat, a családot, a barátot, és úgy érezd, hogy senki másra nincs szükséged amíg ő szeret. Mindenkiről van egy rossz szava. Nem adja át az üzeneteket. Mindig akkora szervez közös programot, amikor családi eseményeken kellene részt venni. Addig duruzsol a füledbe, amíg te is más szemmel kezdesz nézni a szeretteidre. 

5. Gúnyolódás, sértegetés

laugh-at-woman-when-crying.jpg

Haveri körben te vagy a vicc tárgya. Előszeretettel mesél el számodra kínos történeteket másoknak. Ha hibázol, akkor válogatott sértéseket vág a fejedhez. Negatív megjegyzéseket tesz a külsődre vagy az értelmi képességeidre. 

6. Hirtelen hangulatváltozások

Az egyik pillanatban ő a hősszerelmes és a tenyerén hordoz. Ilyenkor úgy érzed, hogy te vagy a világ legszerencsésebb nője. A következő pillanatban már eltorzult arccal üvölt, mert valami nem a tervei szerint alakult. Ilyenkor rendszerint téged vagy másokat hibáztat, de ő sosem felelős semmiért. Eleinte lehet, hogy visszaüvöltesz, de aztán csendben megvárod, amíg kitombolja magát, mert "Olyan jó amikor kedves. Tudom, hogy szeret, csak egy kicsit hirtelen haragú."

7. Szeretet megvonás

Nem beszél veled. Látványosan duzzog. Hiába könyörögsz, hogy beszéljétek meg a dolgokat, ő inkább szó nélkül kivonul a szobából. Nem ölel át, megtagadja a szexet. Mindezt addig, amíg el nem éri amit akar. Feltételekhez köti a szeretetét: "Szeretlek, de... de csak akkor, ha..."

8. Bűntudatkeltés

Téged hibáztat mindenért. Azért is, ha elromlott az autó, azért is, ha a gyerek rossz jegyet hozott haza, de azért is, ha nincs sikere a munkájában. Addig csűri-csavarja a szavakat, amíg a végén te is elhiszed, hogy valamit nem tettél meg vagy valamit elrontottál. Ő nem vállalja a felelősséget a hibáiért.

9. Pénzügyek ellenőrzése

Hiába van saját kereseted, csak azt és akkor vehetsz meg, ha ő jóváhagyja. Ha elmész vásárolni, utána ellenőrzi a számlát, szóvá teszi, ha valamire sokat költöttél. Ő fizeti a számlákat, mert "te úgysem értesz hozzá". 

10. Fenyegetőzés

man-threatening-woman.jpg

Amikor valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné, esetleg már eleged van és el akarod hagyni, akkor fizikai bántalmazással, esetleg öngyilkossággal fenyegetőzik.

Miért maradunk mégis benne egy rossz kapcsolatban? 

Ennek rengeteg oka van. Önértékelési problémák, társadalmi elvárások, félelem vagy anyagi függőség is állhat a háttérben. (Erről bővebben itt olvashatsz.)

Mit lehet tenni?

Először is ne hidd el, hogy te tehetsz mindenről vagy hogy te vagy a hibás. Tudd, hogy mindig van kiút! Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz szabadulni ebből a párkapcsolatból, kérj segítséget! Szakemberek, különböző egyesületek és hivatalos szervek foglalkoznak a bántalmazott nők jogaival.

Ne feledd, nem csak a fizikai erőszak, "az erőszak". A szavaknak is ugyan akkora ereje van, és ugyan olyan mély sebeket tud okozni, mint egy ütés. Sem a fizikai, sem a lelki bántalmazás nem megengedett egy párkapcsolatban (sem).

 

Családon belüli erőszak a másik szemszögből: Bántalmazott férfiak - Láthatatlan áldozatok a párkapcsolatban

lelkibntalmazsaprkapcsolatokban_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr8912386721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2017.03.31. 12:44:16

A szerző szerint ilyesmit 95 százalékban férfiak követik el, ehhez képest - rossz kapcsolatok emlékét hordozó férfitársaim bizonyára meg fognak erősíteni - az itt felsorolt lelkiterror-praktikák jelentős része a nőkre jellemző. Éppen ezért is tartom hibás megközelítésnek, amikor az ilyen problémákkal kapcsolatban a nőket kizárólag szenvedő alanyként jelenítik meg, a férfiakat meg elkövetőként, és azt is, hogy csak a női áldozatok gondjaival foglalkoznak, a nőszervezetek kerülnek szóba. Szerintem fel kellene lépni az erőszak minden formája ellen és támogatni azokat, akik hasonlót szenvednek el, függetlenül az illetők nemi hovatartozásától.

NoOne 2017.03.31. 12:44:30

A lelki terror nagyon sokszor alapja a válaszként elkövetett fizikai erőszaknak. Nagyon sokan - főleg férfiak - nem képesek másként reagálni a verbális/lelki bántalmazásra. Mit gondoltok erről?

Kerek Kriszta 2017.03.31. 12:46:45

@Sir Galahad: Valóban egy társadalmi sztereotípia, hogy a bántalmazás áldozatai csak a nők lehetnek. Itt egy bejegyezés a "másik oldalról":

kerekkriszta.blog.hu/2017/03/31/bantalmazott_ferfiak_lathatatlan_aldozatok_a_parkapcsolatban

Kerek Kriszta 2017.03.31. 12:48:55

@NoOne: A fizikai erőszak soha nem megoldás. Gyakran ismételgetett mondás, de igaz: Az erőszak erőszakot szül. Nem beszélve arról, hogy "egy visszakézből adott pofon" nagyszerű eszköz lehet, hogy a bántalmazó fél magát állítsa be áldozatként.

Biró Tamás 2017.03.31. 18:38:21

@Kerek Kriszta: Igen, az erőszak, erőszakot szül. De az erőszak alatt ne csak a fizikai erőszakot értsük. A verbális erőszak is lehet ugyanakkora bűn, mint a fizikai. Meggyőződésem, hogy létezik olyan mondat, ami nagyobb sebet hagy, mint egy pofon, ahogy létezik akkora pofon, ami nagyobb sebet hagy, mint egy mondat.
A másik meg hogy külön kell választani a megértést és elfogadást. Ha egy nő egy férfit éveken át verbálisan bántalmazza olyan mondatokkal, mint hogy "Te nem vagy férfi, fel se áll a farkad", akkor igenis MEGÉRTEM hogy egyszer csak nem bírja tovább a férfi és máshogy nem tud visszatámadni (mivel ő nem képes ilyen övön aluli ütéseket mérni szóban), csak egy pofonnal. Igen, megértem, de NEM FOGADOM EL. Ahogy azt is megértem, hogy valamilyen oknál fogva a nő verbálisan bántalmazza a férfit, de azt sem fogadom el. Az erőszakot meg kell érteni, és tenni ellene, hogy ne forduljon elő legközelebb. Démonizálni a férfit azzal a mindent eldöntő érvvel, hogy "De hát ő az, aki ütött", az nagyon könnyű, csak nem oldódik meg vele semmi.

a távoli rokon 2017.03.31. 18:38:39

Ebből 7 megáll az előző barátnőmre. Főleg a végstádiumban - amikor már útban voltam - csak azt leste mikor követem el a NAGY szarvashibát.Természetesen leléptem mielőtt végképp eldurvultak volna a dolgok, hiszen az utódom már be volt készítve.:) Fizikailag is próbált felülkerekedni - meg akart veretni - de a fagyi visszanyalt:P Tanultam belőle, soha többé ilyet.

NoOne 2017.03.31. 18:38:59

@Kerek Kriszta: Félreértesz, nem erre, és nem így gondoltam. Az nyilvánvaló nekem is, neked is és még sok más embernek is, hogy a fizikai erőszak jellemzően nem jó megoldás. De egy elég nagy számú, kevésbé iskolázott réteg egyszerűen nem tud a lelki terrorra másként válaszolni, mert nincs rá verbális válaszlehetősége (képessége). És a másik oldal sokszor szintén nem tudja vagy nem akarja felfogni az adott helyzetben, hogy ha egy adott ponton túl továbbra is megalázza, nyomás alatt tartja a másik felet, az előbb utóbb "robbanni" fog, mert nincs más szelepe, hogy leengedje a gőzt vagyis megszüntesse a stresszt. Ezért nem csökken soha igazán az erőszak sehol hosszabb távon és szignifikánsan.

01234567 2017.03.31. 19:19:37

Tökéletes leírása egy férfi pszichopata viselkedésének egy kapcsolatban. A női több pontban másképp viselkedik.
Ami meg a fizikai erőszakot illeti, aki nem tudja megelőzni hogy megüssön egy nőt az jobb ha magába tekint.

Alick 2017.03.31. 20:40:06

"Állandó kontroll"

Telefonon hívogatás érdemi ok nélkül.