Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

Te hiszel a mesékben?

2017. június 02. - Kerek Kriszta

 boldogan_eltek_amig_meg_nem_haltak_ez_nem_egy_tundermese_ez_egy_dontes.jpg

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak... Ez a mondat azt sugallja, hogy ha már egy egész mesét végigküzdöttek a történet főszereplői, igazán megérdemlik a „semmitcsinálást” életük végéig.

Nem lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek a kapcsolatukban, a királyság dolgai is mindig rendben mennek, és nem fogja az ármánykodó gonosz boszorka tönkretenni a kiérdemelt boldogságukat.

Hasonlítsuk össze a mesét a valósággal!

Hullámhegyek és völgyek minden kapcsolat természetes velejárói. Az unalom, a vágyhiány, a kommunikációs problémák, amikor elbeszélünk egymás mellett, vagy azért, mert tényleg nem értjük a másikat, vagy már csak azért se akarjuk megérteni, a megszokás sok párt gondolkodtat el, hogy valóban a mesebeli hercegét vagy hercegnőjét találta-e meg.

Valljuk be, hogy a királyság dolgai sem mennek mindig zökkenőmentesen.

csekk.jpg

Ha van már egy kastélyunk (házunk/lakásunk), akkor a sárga csekkek ott tornyosulnak minden hónapban a konyhaasztalon, ha pedig nincs... akkor is, csak akkor még az albérletet is fizetnünk kell. Az anyagi problémák pedig igencsak rá tudják nyomni a bélyegüket a kapcsolatra. Szó szót követ, aminek a vége az lesz, hogy valamelyik fél a kanapén alszik.

Ha átverekedtük magunkat a kapcsolat ezernyi buktatóján, akkor jön az igazi próbatétel, megküzdés a gonosz boszorkával. Rugaszkodjunk el egy kicsit most attól, hogy a boszorka leginkább nőnemű lény, és helyettesítsük be bibircsókos mesehősünket főszereplőink átlagos hétköznapjaiba.

Mit gondoltok ki lehet ő?

untitled_design_6.jpg

Azok tippeltek helyesen, akik a kolléganőre gondoltak az irodából... vagy a vízvezeték szerelőre. A sztereotip figurák helyére bárkit beilleszthetünk, aki a párunk környezetében felbukkan. Ő a gaz csábító. Igaz, hogy a gonosz, bibircsókos banyáról nem az jut eszünkbe, hogy a párunk megkívánná, de ne felejtkezzünk el a banya szuperképességéről, hogy képes bűbájt bocsátani a kiszemeltjére.

Így már mindjárt más, igaz?

57fe6cc46bbd4.jpg

Ilyenkor hangzanak el hangos tányércsörömpölések közepette azok a mondatok, hogy „Nem értem meg mit eszel azon a ... nőn?” A kipontozott részre ki-ki vérmérséklete szerint illeszthet be neki tetsző jelzőket.

Nem értjük, hogyan volt képes elcsábítani tőlünk a másikat, hiszen annyira jelentéktelen...

Ha megnézzük a saját mesénk felépítését, azonnal rájövünk. Adva van egy hullámvölgy, mert mindenki dolgozik, fáradt, nem érünk rá beszélgetni, szex sem volt már két hete, mert „majd holnap, ma fáradt vagyok/fáj a fejem”. Távolodunk egymástól. Nem veszekszünk, de nem is beszélgetünk. Valami van a levegőben.

Majd a királyi kincstár kezd kiürülni.

no-money.jpg

A gyerek táborát be kell fizetni, és még az autó is elromlott. Fizetni kellene, de nincs miből. Ekkor már robban a bomba. „Sosincs pénzünk. Miért nem keresel másik állást? Bezzeg a...” A másik oldal sem marad adós. „Ha elmennél dolgozni... Csak a fodrász, a műkörmös, a shopping...”

Kommunikációról már nem beszélhetünk ebben az időszakban. Az üvöltözés nem kommunikáció. A sértettség, a düh és a frusztráció pedig még inkább ellehetetleníti, hogy könnyen kompromisszumra jussunk.

A nők bevágják a durcát, a férfiak pedig az ajtót maguk után.

man_leave_home.jpg

Egy idő után persze mindenki lehiggad, de anélkül, hogy megbeszélnék a dolgokat. Nem hozzák fel a témát, nehogy megint veszekedés legyen a vége. Jobb a békesség.

A legtöbb kapcsolatban ezeket a köröket futják a párok, újra és újra. Szinte mindegy, hogy miért kerülnek hullámvölgybe, és mi az oka a vita kirobbanásának. Tetszés szerint behelyettesíthető. Egy azonban közös. Az, hogy nem beszélik meg a dolgokat. Egyre nő a távolság a két fél között. Egyre ritkábban beszélgetnek, akkor is csak arról, ami elkerülhetetlen. Egyre kevesebb a szex, és sokkal gyakoribb a fejfájás.

És ekkor jön a gonosz boszorka. A Lujza vagy  a Jenő. Aki megértő. Aki figyelmes. Aki nem is ismer, mégis kitalálja minden gondolatomat. Aki szépen beszél. Aki mindig nyugodt és türelmes. Aki nőként/férfiként tekint rám. Akitől már akkor elolvadok, ha a kezébe vesz egy csavarhúzót... vagy pont két cukorral kínálja a kávét, ahogy én szeretem.

A sértett, elhanyagolt léleknek már ennyi elég, és felrobban a „szerelembomba”. Hogy mi lesz aztán a folytatása? Az már egy másik mese.

Egy kanadai fotográfus azonban tovább gondolta a meséket, és képein megörökítette, hogy milyen lenne a Disney hercegnők élete a mese vége után. Tette ezt mindezt azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az élet nem mindig tündérmese. Ez persze nem újdonság, a képek mégis jól szemléltetik mindazokat a nehézségeket, amikkel életünk során találkozunk.

Hófehérke egy "átlagos" háziasszony és családanya lett

hofeherke.jpg

Piroska a stressz elől az evésbe menekült és elhízott

piroska.jpg

Aranyhaj súlyos betegséggel küzd

aranyhaj.jpg

Pocahontas magányos, nem talált magához illő társat

pocahontas.jpg

Hamupipőke a válása után alkoholba fojtja a bánatát

hamupipoke.jpg

A legrosszabb az, ha ilyenkor feltesszük a kezünket és megadjuk magunkat. Párkapcsolati problémák esetén (is) nagyon fontos a megelőzés.

Mit tegyünk és mit ne?

- Beszélgessünk sokat

- Figyeljünk oda a másik igényeire

- Töltsük fel rendszeresen a másik szeretet tankját

- Ismerjük a párunk szeretetnyelvét

- Tudjunk bocsánatot kérni

- Tudjunk megbocsátani

- Csókolózzunk rendszeresen

- Ne hagyjuk, hogy a hálószobában a fejfájás győzzön

- Már a kapcsolat kezdetén fektessünk le szabályokat, amihez a későbbiekben tartjuk magunkat

- Húzzuk közösen azt a bizonyos szekeret

- Ne játsszunk játszmákat

- Ne hagyjuk veszni a romantikát

- Jegyezzük meg, hogy nincs holnap, csak a ma van és a most

- Ha valami nem épít minket, sőt rombol, akkor legyen bátorságunk továbbállni

- Anélkül azonban soha ne adjuk fel, hogy nem próbáltuk meg helyrehozni a dolgokat

- Igyekezzünk jó kapcsolatot ápolni a másik családjával, barátaival

- Minden nap tegyünk azért, hogy a kapcsolatunk működjön

Bár élete során mindenki megküzd betegségekkel, párkapcsolati problémákkal, anyagi gondokkal munkahelyi stresszel vagy akár a hétfejű sárkánnyal, ha betartjuk a fenti szabályokat, akkor mégis csak valóra válthatjuk a saját tündérmesénket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr3212558525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.