Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

A vágy előszobája: a csábítás

2017. november 29. - Kerek Kriszta

ab6dbc2b-d5ee-443e-9a9a-f7e076ec07a9.jpg

Vajon miért szeretik a nők a romantikus filmeket? Mi ennek a műfajnak az a sajátságos eleme, ami minden alkotásban kivétel nélkül megjelenik?

Ez az „apró” fűszer a csábítás.

A filmkészítők pontosan tudják hogyan érjenek el a női szívekig. A romantikus filmek tele vannak olyan jelenetekkel, ahol a férfi  időt és energiát nem kímélve csábítja el a nőt. Ha kell átutazza az egész világot vagy akár éveken át vár minden vasárnap szerelmére a világítótoronynál. A tv képernyője előtt kucorgó nő pedig  a saját fantáziáit látja megelevenedni a filmvásznon.  

Vágyakoznak az érzés után, és nosztalgiával gondolnak vissza a saját kapcsolatuk kezdetére. Azt szeretnék, hogy a férfi az együtt töltött évek során se szokjon le a csábításról.

A forgatókönyv a legtöbb párkapcsolat esetében  a szokásos. A kapcsolat kezdetén a férfi állandóan biztosítja a nőt szerelméről. Sokszor érezteti, hogy ő a legfontosabb a világon. Lefoglalja a nő minden érzékszervét. Ebben az időszakban a párok annyira egymásra hangolódnak, hogy a férfi szinte kitalálja a nő összes gondolatát, és igyekszik is teljesíteni azokat.

Az idő múlásával azonban ez a kötelék lazul. Beköszöntenek a szürke hétköznapok, minden szépségükkel, de ugyanakkor minden nyűgjükkel együtt.

Az intimitás csökken, a vágy megkopik, a szeretkezések unalomba fulladnak.

És ahogy az már lenni szokott, mindkét fél elköveti a saját hibáit. A férfi azt, hogy belekényelmesedik a kapcsolatba. Meg van a kiszemelt „préda”, már nem kell vadászni. Bár nem tudatosan teszi, ez a nőnek egyáltalán nem vigasz.

A nő pedig, aki megszokta, hogy a ki nem mondott kívánságai is teljesítve vannak, elvárja a férfitól, hogy ez mindig így is maradjon. Nem mondja el, hogy mit szeretne, hogy mik a vágyai, csak csendben fortyog, amiért valami megváltozott.

Megkérdőjelezi a nőiességét és a kapcsolatuk létjogosultságát. Folyton összehasonlítja a kapcsolat kezdeti időszakát azzal, amit épp átél. Keserűen veszi tudomásul,hogy ő nem ezt az embert választotta. Megfordul a fejében, hogy van-e értelme egyáltalán tovább folytatni a kapcsolatot, és hogy „Miért is nem a Huffnágel Pistihez mentem feleségül”.

A nőiességén esett csorba pedig egyenes út a vágyhiányhoz, és az „alkalmi” szexuális élethez. Pedig ha a férfi i ugyanúgy időt szánna a hétköznapokban is arra, hogy bevesse a csábítás trükkjeit, akkor a női ruhák szinte maguktól hullanának a padlóra.

 

A vágyhiánnyal küzdő nő esetében egy tapasztalt csábító csodákra képes.

 

Ha a férfi felismeri ezt, és úgy dönt, hogy szeretné visszaállítani a régi alapjait a párkapcsolatnak, akkor  arra nagyon kell figyelnie, hogy a csábítás valódi legyen, hiszen a nők kifinomult antennái  egyből megérzik, ha csak megjátssza magát. Nem szabad sem túl rámenősnek, sem túl lagymatagnak lennie.

 

Ördögi kör

Vannak olyan esetek, amikor a nők maguk taszítják el a párjukat saját maguktól, és veszik el a kedvüket a csábítástól. Például ha:

  • Kigúnyolják őket
  • Nem fejezik ki az elismerésüket
  • Fejéhez vágják a hibáit
  • Bekorlátozzák őket. Megszabják, hogy mit kell csinálniuk. Ilyenkor a férfi szinte börtönben érzi magát, rabnak a saját párkapcsolatában.

 

Itt kezdődik el egy ördögi kör. A férfi ugyanis arra panaszkodik, hogy állandó elutasítást kap a nőtől, tehát miért próbálkozzon. Félhet is az elutasítástól, amit a nő észrevehet. Ha a férfin látszik a magabiztosság hiánya, az a nő szemében csökkenti a szexuális vágyat.

Amikor a nő nem érzi, hogy őt kívánják, ha nem érzi azt, hogy a férfi izgalmát ő váltja ki, akkor arra gondol, hogy a férfinak teljesen mindegy, hogy ki fekszik előtte, az a lényeg, hogy a vágyai kielégüljenek, és a nő szép lassan elveszíti az érdeklődését.

És itt jön még egy csavar.

Ha a férfi egy hosszabb szünet után újra előveszi a csábítás praktikáit, akkor a nő azt gondolja, hogy őt manipulálják, és csak azért kap virágot, csak azért viszik el vacsorázni, hogy a férfi elérje a célját. Hogy csak megjátssza magát és ez az egész egyáltalán nem szívből jön.

 

Ebbe a párkapcsolati játszmázásba aztán mindkét fél belefárad. Elkerülhetetlen a frusztráció, aminek két kimenetel lehet. Vagy veszekedés közben egymás fejéhez vágják a sérelmeiket vagy pedig elrejtik a dühüket a másik elől és csendben szenvednek. Ilyenkor mindketten félnek a megaláztatástól, inkább kerülik a kezdeményezést, a kommunikációt a témáról és a konfrontációt.

A vágyhiánnyal küzdő nő kezdetben még talán meg is könnyebbülhet, hogy a férfi visszavonul, és neki nem kell”teljesítenie”. Hosszabb távon azonban a hallgatás nem jelent megoldást. A szakadék még tovább mélyül, és egy idő után a pár olyannyira eltávolodhat egymástól, hogy már nem lehet megmenteni a kapcsolatot. Nagyon gyakori ilyenkor egy harmadik fél felbukkanása, ami még tovább csökkenti az esélyét a helyzet rendezésének.

 

FONTOS!

seducele.jpg

Ne higgyük azonban, hogy a csábítás csak a férfi dolga. Hogyha a nő soha nem csábít, akkor teljesen átadja az irányítást a férfinak. Úgy érezheti egy idő utána, hogy az ő akarata nem érvényesül a kapcsolatban. Ha pedig kiveszi a gyeplőt a férfi kezéből, és mindig ő mondja meg, hogy mikor, hol és hogyan, akkor pont azt a férfiasságot öli ki a férfiból, ami ahhoz kell, hogy beinduljon a libidója, mert nem fog rá férfiként tekinteni.

 

Ha felforrósítanád a hűvös, téli hangulatot a hálószobában, kattints ide és játssz a Facebook oldalamon egy felnőtteknek szóló társasjátékért, ami elnyerte "Az év felnőtt társasjátéka" díjat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr7213403735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben Franklin 2017.11.29. 20:38:14

Miért is akarná a férfi elcsábítani ugyanazt a nőt még1x?

A cikkíró nő és kb. ez csak az egyik fele a tudománynak.

roli101 2017.11.29. 20:51:38

Pont az a gond a nőkkel, amit az írás is mutat. Túlkombinálják. Egy férfinak sokkal egyszerűbb egy másik nőt elcsábítani, mint a saját megunt, megújulásra és változatosságra képtelen, ugyanakkor a fenti bonyolultságban gondolkodó feleségét elcsábítani.
Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha kapcsolatok, házasságok határozott időre szólnának. Ha lejár 5-10 év, akkor minden gond nélkül tovább lehessen lépni bármelyik félnek.

Muzsikok közt 2017.11.30. 08:03:58

@roli101: A dolog ennél bonyolultabb.

A nők nem sokra tartják magukat, hisz 2-3 hét alatt szinte mindenkit le lehet fektetni, ami 2 generációval ezelőtt min. ennyi év volt, de leginkább házasság előtt keine sex, kivéve az underclass cselédeknél meg a szupergazdagoknál.

És mivel a férfiaknak így sokkal könnyebb a dolguk, így sokkal hamarabb is lustulnak bele a kapcsolatokba, plusz a nőnek semmi aduja nem marad a férfi elkötelezéséhez hisz mindent odaadott előre.

A sok rövid kapcsolat viszont gyereknevelésre nem alkalmas, így egyrészt kevés a gyerek másrészt érzelmileg a maradék nagy része is roncs, és még kevesebb eséllyel reprodukál sosem látott normális családi viszonyokat.

Nehéz a nőknek is, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, vagy nem is akarják, hogy kizárólag családanyák legyenek, mint régen. Helyette ma több a pénz de a családok NŐ nélkül nem maradnak együtt, ma viszont nincsenek lányiskolák, nincs kiről venni a mintákat a nőknek - meg a férfiaknak se, de az ő szerepük legalább alapvetően ugyanaz maradt.

bkkzol 2017.11.30. 08:04:30

Csábítás??? Elég volt egyszer vállalni a rizikót. 10-20 év után majd feldobja a társát zaklatásért.

Up! 2017.11.30. 08:04:38

Az írás filmes példákat hoz fel, hogy hogyan kellene elhalmozni minden földi jóval a nőket, holott csak egy példát kell említeni, hogy belássuk ez nem működik:

Forrest Gump

protézisesh 2017.11.30. 08:05:32

Nagyon uralkodnom kell magamon, hogy szalonkepesen fejezzem ki magam. De az osszes index-blog arrol szol, hogy miert MINDIG MINDEN a ferfi hibaja.... ez a cikk se szol semmi masrol, csak arrol, hogy ha egy hazassagban nincs szex, akkor az azert van, mert a ferfi nem csabitja el a feleseget.
Arrol miert nem beszelnek a bloggerinak, hogy a macsobol a hazassag egybol papucsot csinal, hogy a gyerekvallalas utan NEM a pár, hanem a nő libidoja csokken, hogy a nok 70%a gusztusalan zsirdiszno lesz (és marad!) a terhessegnel, (30-40kg hizas egy 3 kilos gyerek miatt?!). Utana a ferfi guzul, hogy eltartsa a csaladjat (mert a noi egyenjogusagba ugye ez belefer), de otthon még csabitson is.
“Kozosen kell dolgozni a probleman”, ami mindig azt jelenti, hogy a ferfinak irtok ki ujabbnal ujabb feladatokat.
Miert? Tenyleg azt hiszitek, hogy a ferfi erre vagyott? Ahogy fentebb irtak: ha ugyis ujra hoditani kell, akkor miert ne mindig uj bugyit akarjunk leenekelni?

Kerek Kriszta 2017.11.30. 08:12:50

@protézisesh: Ön nagyon szelektíven olvasta el ezt a bejegyzést. Éppen arról szól, hogy ebben a helyzetben milyen hibákat követ el az egyik és milyen hibákat a másik fél.

Dr. Trejo 2017.11.30. 08:55:16

Aha, és hogyan csábítson a nő? Gurítson oda egy hordónyi öklözőzsírt a hitvesi ágy mellé, vagy elég, ha felkap valami szexi göncöt?

Up! 2017.11.30. 09:03:39

@Kerek Kriszta: Az a gond kedves Krisztina, hogy ön női szemmel, csak féloldalasan látja a dolgokat.
Segítek:
A férfiaknak mit KELLENE csinálni, a nőknek pedig mit NEM KELLENE csinálni.
Remélem segítettem megérteni mire gondolt protézisesh...

Kerek Kriszta 2017.11.30. 09:12:57

@Up!: Köszönöm, nagyon kedves. :) Önnek is csak azt tudom ajánlani, hogy olvassa át újra a bejegyzést, és keresse meg a hölgyekre vonatkozó részeket is. Nem gondolom, hogy egy kapcsolatban csak az egyik félnek kell csinálnia valamit, a másiknak pedig "nem csinálnia".

Exploiter 2017.11.30. 11:15:30

@Dr. Trejo:

Kb igen, egy átlagos nőnek az említett két dolog pont elég, hogy nagy találati eséllyel szexet kezdeményezzen.

roli101 2017.11.30. 11:15:49

Kedves Kriszta,
Ebben az írásban 3 bekezdés szól arról, hogy a férfinak mi lenne a dolga és egy mondat említi érintőlegesen, hogy talán a nőnek is kellene valamit csinálnia.

Kerek Kriszta 2017.11.30. 11:25:55

@roli101: Kedves Roli,

Gondolom az utolsó bekezdésre céloz, de az "Ördögi kör" bejegyzésnél leírtam például, hogy a nők milyen hibákat tudnak elkövetni. Ahol a "játszmázásról" van szó szintén. Ez az egyik. A másik, hogy ez a blogbejegyzés arról szól, hogy egy nőnél miért alakulhat ki a vágyhiány. Az 1000 + 1 okból a csábítás hiánya az egyik. Nyilván itt a férfi oldal a hangsúlyosabb, hiszen egy nő nem tudja önmagát elcsábítani. Mindazonáltal a nők szerepe és az általuk elkövetett hibák is szerepelnek a cikkben.
Azt figyelembe kell venni, hogy ez 1 db cikk, nem egy könyv. Minden egyes cikk a blogon a párkapcsolat és a szexuális élet egy-egy apró szegmensét tárgyalja.

steery 2017.11.30. 11:26:16

A legtöbb kapcsolat nem az igazi, a nagy és az örök, megénekelt kapcsolat, hanem csak pótléka ennek. Mivel gyakorlatilag lehetetlen, hogy mindenki, mindig megtalálja a tökéletes párját és vele tökéletesen éljen együtt. A legtöbb kapcsolat csak próbálkozás, ügyetlenkedés, az igazi behelyettesése egy "jó lesz ez is, ha más nincs" partnerrel.
A tökéletes partnert szó szerint meg kell teremteni, össze kell rakni, mint egy androidot, sok kis alkatrészből és programfájlból, majd behangolni és gondosan üzemeltetni, igény szerint. Egy másik ember erre a fajta idomításra alkalmatlan, mert nem rabszolgásítható, átprogramozható kellő hatékonysággal. A tökéletes társ tehát nem egy ember, hanem egy intelligens gép! Vagy GMO klón.

Homo Homini Lupus 2017.11.30. 11:26:26

Férfiként csak azt tudom leírni, hogy - túl egy 5 hónapig sem tartó olyan kapcsolaton, amely a rendkívül sok nehézség ellenére úgy indult, mint a mesékben, vagy a filmeken és nem értve, hogy amikor minden könnyen és gördülékenyen ment volna miért ért véget - most már megértettem mi volt az oka a kapcsolat végének. A hölgy pontosan hozta a blogban írtakat, de én bal..sz nem tudtam mi a baj. Nagyon magasról indítottam a kezdetekben és valóban az ember szeretne egy kicsit megpihenni, nem állandóan udvarolni. Az állatvilágban sem így megy, állandóan nem lehet 1000-el égni. Mikor jönne a nyugi, akkor már az unalmasnak tűnik. A nők sosem tudják, hol van az elég. Mekkora barom voltam túl a 3.5-dik X-en...

PomberMaci 2017.11.30. 11:41:21

A szétment kapcsolatok 90%-a nem ment volna szét, ha a nők 2 fontos apróságot betartanának:
1. Főzzél neki finomakat
2. Minden este ürítsed ki a zacsit
Na erre nem képesek az emancipunci feminista libák.

ezmegén 2017.11.30. 11:41:30

Hűha, ez sok a kiégett, megkeseredett ember! Komolyan hány évesek vagytok? Már megint megy az egymásra mutogatás. Nem olyan vészes a cikk, mint amennyien felháborodtak miatta. Bár az én véleményem sokkal leegyszerűsítettebb. A kapcsolat akkor nem működik, ha a két ember igazából nem is illik egymáshoz. A kapcsolat elején (ajándékok, csábítások ide vagy oda) a vágy viszi az egészet. Ha nem vagytok egymáshoz valók, akkor ez később már kevés lesz. Mondom ezt közel a 40-hez, 3 gyerekkel, majd 20 éve együtt az emberemmel. A szerelem, és vágy sem csökkent a kapcsolatomban. Pedig nincsenek virágok, ékszerek.. :D

Kerek Kriszta 2017.11.30. 11:49:15

@ezmegén: Gratulálok! :)

Azt szoktam mondani, hogy amíg nincs baj, addig nincs baj. :) Ha két ember között működik a párkapcsolat, akkor szinte teljesen mindegy, hogy mitől működik. Bár azt gondolom, hogy ennek is annyiféle "megoldása" lehet, hogy tudnának ötletet vagy ihletet "lopni" azok, ahol porszem került a gépezetbe.
Nem lenne kedve mesélni erről privátban? :)

Kerek Kriszta 2017.11.30. 11:50:56

@PomberMaci: Remélem azért ennél magasabb az ingerküszöb.

DemoJoe 2017.11.30. 13:06:19

Már megint egy hülyeség... 18 év jó kapcsolat ill. 2 év katasztrófa után azt tudom mondani hogy mint minden dolog a kezdeti célok elérése ill. kezdeti helyzet megváltozása miatt változik. Ha azér kellettél hogy legyen két gyerek, ház, kocsi és ezek megvannak akkor pipa és jöhetnek a saját hipergám célok Ez pont fordítva is igaz...Tegnap olvastam hogy egy huszonéves gyerek ecseteli hogy a huszonéves csajok milyenek már.... Mert összejött egy házas 37 évessel aki már csak dugni akart meg szerelmes lenni... PErsze hogy nagy a szerelem meg a csábítás ha a csaj szintet tud emelni és a következő cél is pipa lesz. A gyerek meg benyalta hogy mekkora nagy férfi mert hogy jobb a szerelem egy 37 évessel mint a kortársaival. Persze a kortársa még az erőforrásért esnek szerelembe... gyerek, ház stb.... Amiért felelősséget kéne vállalni....

A 40 faszi meg menjen a 20-30 évesek után mert azok számára értelmezhető az exisztenciája. A 40-s csaj meg arra hajt hogy dögösebb mint egy 20-30-s és ezt be is bizonyítja... PErsze ha felfogja hogy az exisztencia elveszthető akkor a 40-s is jól fogja ezt érteni ... ;-)

Nics itt sok gond csak a következőket kellene tudni kezelni:
1.) Öregedés...
2.) célok: erőforrás vs. társ.
3.) Önnmegvalósítás.

Minden tiszteletem és respektem azoké a nőké akik a faszvadászat és cicaharc mellett képesek saját életükben célokat kitűzni és ezéltal megvalósítani magukat. A ráadás az hogyha ehhez találnak társat is és képesek valódi társsá vállni... Csak 1000-ből 1 ilyen! Sajnos a sok alfázás, bétázás, hipergám célok mellett elvétve láttam ilyen nőt. Pedig ha tudnák hogy milyen szépek és kívánatosak....

Az akit ismét el kellene csábítani az valójban ezt veszti el, vagy meg sem valósítja... Azér kell új pasi mert kell új cél. Vagy jönnek a köcsögök hogy a nőt alázni kell hogy "éccse má meg mi a fa..sszh va!

Szóval nézzen mindenki magába és magán körbe és gondolkodjon el hogy mit is akar valójában akkor amikor már hiányzik is az az ominózus vágy :-( És merjen is azzal szembe nézni!!!!!!!!!

roli101 2017.11.30. 13:07:17

@Kerek Kriszta: Pomber Macinak igaza van. A férfiak túlnyomó többségének erre a kettőre van szüksége elsősorban. A többiek a melegek. A férfiak nagy része nem is érti a fent leírtakat, nem gondolkodok ilyen bonyolult női lelki problémákon. Ha megkapja azt, amiért házasodott, akkor rendes férj lesz. A nők nagy részét nem csábítják macsó férfiak, ez csak egy szűk kör kiváltsága. A többiek válogatnak a maradék közül és kompromisszumok árán férjhez mennek. Ők örülnek, ha nem részeges és agresszív a férjük és van munkahelye.
Szerencséd van, ha szerinted a nőknek és ezek szerint neked is az legnagyobb gondod a házasságodban, hogy nem csábít el a férjed és emiatt a libidóddal gond van.

"A vágyhiánnyal küzdő nő esetében egy tapasztalt csábító csodákra képes." Ezt hívják szeretőnek, mindkét oldalon. Ősi, bevált módszer, ami jól működik.

Kerek Kriszta 2017.11.30. 13:17:47

@roli101: Annak a nőnek igenis gond ez a dolog, akinek ezért alacsony a libidója. (Lehet számtalan más oka is.) Nem minden férfit, nem minden nőt és nem minden párkapcsolatot érint ez a probléma. A cikk azoknak szól, akiket igen, és azoknak, akiket LEHET, hogy igen!

Úgy ahogy a férfiak egy részének (!) napi szükséglete az egy tányér meleg étel és az esti szex, úgy a nők nagy részének (!) napi szükséglete, hogy foglalkozzanak a lelkével.

octy 2017.11.30. 13:27:09

1. A nők a büdös életben nem értik meg, hogy a férfi nem gondolatolvasó, de képesek napokat duzzogni valamiért, amit ők kigondoltak de - természetesen a férfi miatt - nem úgy "lett".

2. A férfiak csak addig érdekesek, amíg a nőt kb. le se sz.rják. Amint kerítésen belül tudják, már jönnek is a problémák, már hirtelen hibákat találnak, már semmi sem jó, stb.
A férfi nyugalomra és szeretetre vágyik, ezért megpróbál megfelelni. Nem fog sikerülni! Ez a hibás irány, egyenes út a váláshoz, megcsaláshoz, megcsalatáshoz. Ilyenkor kell a férfinak a sarkára állni és nem papuccsá válni, mert akármilyen mértékben hódol be, nem javul semmi, viszont folyamatosan romlik a helyzet, mivel a nő azért még mindig azt tekinti férfiasnak, ami akkor volt amikor a férfi le se sz.rta. Behódolt, bólogató pasit nem tekint többé férfinak.

Up! 2017.11.30. 13:28:22

@ezmegén: Nincs itt semmi megkeseredettség. Több, mint 25 éves jól működő kapcsolat után mondom ezt (most már a koromat is be lehet nagyjából lőni), csak a véleményem az, hogy a fenti tanácsok nem működnek hosszú távon. Szerintem a legrosszabb dolog a nőt piedesztálra emelni egy kapcsolatban (ugye ez az alapfelütése az írásnak, hogy ez tűnik el).

Csak az itt hozzászólók közül ki lehet emelni 3-at, akiknél ez nem működik, vagy nem ez működik.

Egyik a te kapcsolatod. Legalábbis az utolsó mondat alapján.
Másik a @roli101 kapcsolata, aki ugyan egy másik blogban, de leírta, hogy ezt csinálja 16 éve. Neki pl. külön fájó lehet olvasni, hogy csak folytassa ezt továbbra is türelmesen (meddig?)
A harmadik pedig az én kapcsolatom.

Szóval engedtessék meg, hogy éppen a koromból kifolyólag egy kicsit szkeptikus legyek...

Kíváncsi vagyok ez átmegy-e az előzetes moderáción és nem tűnik el, mint az előbbi...

Kerek Kriszta 2017.11.30. 13:38:07

@Up!: Nem ez az "alapfelütése". A csábítás és a piedesztálra emelés nem ugyanaz.

Minden kapcsolat más, ezt fontos lenne megérteni. Amiért önnek vagy másik három személynek nem működik valami, attól a negyediknek és a nyolcvanhetediknek működhet.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek személyiségét sem. Önnel előfordult már, hogy egy helyzetben nem úgy reagált, ahogy ugyanarra a helyzetre egy másik alkalommal?

Nem lehet a párkapcsolatokat, a működésüket és a működésbeli hibákat egy kaptafára húzni. Épp ezért nem működnek azok a tanácsok sem, amit valaki a családtagjainak, barátainak ad. Mert a saját példájából kiindulva teszi. Vagy működik vagy nem. Szerencse és aktuális (lelki)állapot dolga.

Ez a cikk a blogon meg fogja találni azt az olvasóközönséget, akit érint vagy érinthet a probléma. A többieket (remélhetőleg) más cikkek fognak megtalálni. Ennyire egyszerű.

Ui.: Minden hozzászólás átmegy, ami nem trágár, személyeskedő vagy troll.