Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

Nincs karácsony veszekedés nélkül?

2017. december 15. - Kerek Kriszta

christmas-2260605_1920.jpg

Az emberek többségében idilli kép él a karácsonyról, ami a leginkább a reklámokból állandóan ránk zúduló, „Milyennek kell lennie a tökéletes karácsonynak” életérzésnek köszönhető.

A lelki szemeink előtt látjuk az ünnepi díszbe öltöztetett lakást, amelyből árad a melegség, amíg kinn sűrű pelyhekben hull a hó. Az asztalon gőzölgő karácsonyi vacsora mennyei illata az orrunkat cirógatja. Az ajándékok kibontva hevernek a karácsonyfa alatt. A család apraja a szőnyegen játszik, a nagyja pedig egy pohárka itallal vagy egy szelet süteménnyel a kezében vitatja meg az élet nagy dolgait. Nyugalom, béke és szeretet járja át mindenki szívét. Talán még egy angyalszárny suhogását is hallani lehet, ahogy átlibben a szobán...

Felnőttként már rég magunk mögött hagytuk a bennünk élő gyermek csodaváró mesevilágát. Tisztában vagyunk vele, hogy a valóság teljesen más, mégis görcsösen ragaszkodunk hozzá, hogy újrateremtsük azt.

 Karácsonykor csak a tökéletesség elfogadott a legtöbb ember számára.

„Tökéletesen” feldíszített lakás díszletei között egy

„Tökéletesen” elkészített ünnepi menü közben játszunk egy

„Tökéletes” családot, ahol nincsenek problémák, csak

„Tökéletes” szülei vagyunk a gyermekeinknek, és

„Tökéletes” gyermekei a szüleinknek.

„Tökéletesen” becsomagolt ajándékok

„Tökéletesen” személyre szabva.

„Tökéletes” a párkapcsolatunk,

„Tökéletes” a harmónia közöttünk,

„Tökéletes” a boldogságunk,

„Tökéletes” a karácsonyunk, amiről

„Tökéletes” képeket osztunk meg a Facebookon és az Instán.

 

A tökéletes ünnep megteremtésére vonatkozó belső kényszerünk és a külvilágból érkező elvárások nyomasztó hatására azonban a fa körül már csak zombiként figyeljük az eseményeket.

A stressz nem tűnik el csengettyűszóra.

 

Nagy kihívás ez az időszak a párkapcsolat tekintetében is. 

Vannak olyan feszültséget okozó témák a párok között, amik a hétköznapokon is állandóan viszályt szítanak. Ezek az ún. „piros gombok”, amiket ha megnyomunk, vagyis szóba hozzuk őket, borítékolható, hogy veszekedés lesz a vége.

Az elvárásokkal, megfelelési kényszerekkel tarkított karácsonyi időszakban pedig valóságos vörös posztót jelentenek mindkét fél számára.

Vannak azonban ennek az időszaknak speciális, kiemelten a karácsonyi ünnepek környékén megjelenő vitaforrásai.

 

Karácsonyi „piros gombok” a párkapcsolatban

 

button-160595_1280.png

 

1.Az én feladatom...  A te feladatod...

A karácsonyi időszakban hagyományosan a nők vállalnak több feladatot magukra. A takarítás, az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü elkészítése a legtöbb családban a nő feladata. A férfiak leginkább a fenyőfa felállításáért felelnek, illetve a lakás díszítéséből veszik ki a feladatukat.

A nők általában szívesen vállalják ezeket a feladatokat, de érthető módon szeretnék, ha segítséget kapnának, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban, hulla fáradtan „beesniük” a fa alá.

JAVASLAT: Már december elején készítsünk egy ütemtervet arra vonatkozólag, hogy milyen feladatokat mikor kell elvégeznünk ahhoz, hogy karácsony estére mindennel időben elkészüljünk. Törekedjünk arra, hogy közösen vegyük ki a részünket a készülődésből. Ez segít abban, hogy az adventi időszakban ne csak a lakást, hanem a lelkünket is felkészítsük az ünnepre. 

 

 1. Az én anyám... A te anyád...

Érhető módon karácsonykor a legtöbben szeretnék a saját szüleikkel, rokonaikkal tölteni az ünnepeket. Sok kapcsolatban komoly vitaforrás, hogy melyikük szüleihez menjenek szenteste.

JAVASLAT: Próbáljunk meg rendszert vinni a látogatásokba. Ha az egyik évben a te szüleidnél töltitek a szentestét, akkor a következő évben töltsétek a párod szüleinél. Jó megoldás lehet az is, persze, ha adottak a körülmények, hogy ti adtok egy nagy karácsonyi vacsorát, ahol mindenki együtt lehet. Ha egyik megoldás sem az igazi, akkor még mindig harmadolhatjátok az ünnepeket. A szentestét töltsétek kettesben, a másik két napot pedig osszátok el igazságosan a szülők között.

 

 1. "Kiscsalád" kontra "nagycsalád"

Komoly vitára adhat okot, ha a pár tagjainak személyisége nagyon különbözik. Az egyik szeretné szűk családi körben tölteni az ünnepet, míg a másik lételeme a zsivaj és a nagy családi vacsorák.

JAVASLAT: Kössetek kompromisszumot. Egyik nap ünnepeljetek kettesben és/vagy a gyerekekkel. Másnap azonban hívjátok meg a rokonokat, barátokat vagy fogadjátok el a vacsorameghívást. A lényeg, hogy mindkettőtök igényeit vegyétek figyelembe.

 

 1. Otthon vagy „Csak otthon ne”

Évről évre egyre többen választják, hogy elutaznak a karácsonyi időszakban, megúszva ezzel az ünnep minden kötelező vagy kötelezőnek vélt nyűgjét. A bajok ott kezdődnek, ha az egyik félnek fontosak a hagyományok. Szeretne fenyőfát állítani, bejglit sütni vagy a családjával ünnepelni, míg a másik inkább menekülne a télből a nyárba, és akár egy pálmafás tengerparton, akár egy hazai wellness szállodában úszná meg a karácsony körüli felhajtást.

JAVASLAT: Itt sincs más megoldás, mint a kompromisszum. Karácsony első napját töltsétek otthon, majd utazzatok el, ahol kipihenhetitek a  készülődés fáradalmait.

 

 1. Arany vagy ezüst

A lakás ünnepi hangulatáért, a díszítésért a legtöbb családban a nők felelnek. A probléma abból szokott adódni, ha a nő szeretné lecserélni az évek óta használt díszeket egy trendibb szín- vagy formavilágra, de a férfi  szerint ez kidobott pénzt,  illetve ha a férfinak is határozott elképzelése van a színvilágról és kettejük ízlése merőben eltérő.

JAVASLAT: Egy teljesen új szett beszerzése anyagilag megterhelő lehet. Ha mégis szeretnénk lecserélni az évek óta használt, kissé már megkopott díszeket, keressünk az interneten „Csináld magad!” oldalakat, videókat. Nagyon szép díszeket készíthetünk sokkal kevesebb anyagi ráfordítással, mintha boltban vásárolnánk meg őket.

 

Az idő előrehaladtával minden családban kialakul egy szokásrendszer. Nem kivétel ez alól a karácsonyi  ünnepkör sem. Azonban ha azt tapasztaljátok, hogy minden évben inkább a stressz dominál ebben az időszakban, akkor biztos, hogy valamit rosszul csináltok és ideje változtatni.

 

Hogyan éljük túl a karácsonyt és teremtsünk ünnepi hangulatot a kapcsolatunkban?

 people-2589048_1920.jpg

 • Szánjunk időt egymásra ebben az időszakban is! Tervezzünk már jó előre lopott órákat a rohanás közepette, ami csak a miénk lesz!
 • Egy séta kettesben, egy közös korcsolyázás vagy 2 óra a moziban új lendületet ad nem csak a készülődésnek, hanem a párkapcsolatunknak is.
 • Még fokozottabban figyeljünk oda a másikra, és próbáljunk még inkább türelmesek lenni a párunkkal!
 • Ne támasszunk elvárásokat a másik felé! Görbe a fa? Sós lett a halászlé vagy kirepedt a bejgli? Na és?! Értékeljük a másik igyekezetét, és ne gúnyolódjunk vele, ne szégyenítsük meg, hogy „még ezt sem tudod megcsinálni”.
 • Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki gyermekként nem várta izgatottan a karácsonyt. Próbáljunk meg egy kis időre újra gyermekké válni, és élvezni a készülődés pillanatait, közösen, azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Ne túl akarjunk rajta esni, hanem legyen az út a cél.
 • Ne karácsonykor próbáljuk megoldani azokat a párkapcsolati problémákat, amiket egész évben a szőnyeg alá söpörtünk. Próbáljuk meg kihozni a maximumot az ünnepből, de az igazán komoly beszélgetéseket időzítsük későbbre.
 • A karácsony sok ember számára a veszteségekről (is) szól. Elhunyt családtagokra, életünk nehéz időszakaira emlékeztethet bennünket. Beszéljünk erről a párunkkal már jóval karácsony előtt, és (ha szükséges) figyelmeztessük (újra), hogy legyen velünk elnézőbb és türelmesebb ebben az időszakban.
 • Az unalomig ismételt jó tanács, de nagyon fontos ahhoz, hogy igazán egymásra tudjatok koncentrálni. Kapcsoljátok ki a tévét, a laptopot és halkítsátok le a telefonotokat!
 • Teremtsetek ünnepi hangulatot a lakásban! Fényfüzérek, illatgyertyák, halk zene – a külső környezet a belső világunkra is hatással lesz.
 • Figyeljünk oda, hogy a másik mit szeretne! Ne ragaszkodjunk görcsösen az elképzeléseinkhez és a szokásainkhoz! Tudjuk, hogy az élet a komfortzónán kívül kezdődik...

Ha mindig mindent ugyanúgy csinálsz, az eredménye is ugyanaz lesz.

 • Csináljatok valamit együtt, amit még soha nem csináltatok! Süssetek együtt mézeskalácsot vagy próbáljátok ki a síelést! Mindegy, a lényeg, hogy megtörjétek a rutint.
 • A rohanós hétköznapok után, amikor szinte alig találkozunk, hirtelen nyakunkba szakad egy csomó időt, amit „kénytelenek” vagyunk együtt tölteni. Ilyenkor (még jobban) kiéleződhetnek az ellentétek, vagy azt vesszük észre, hogy nincs mit mondanunk a másiknak, esetleg unatkozunk egymás társaságában. Jó ötlet ilyenkor, ha például leporoljuk a régi társasjátékokat, amikkel máris garantált lesz a jó hangulat.

 

Ha minden kötél szakad, akkor csak jusson eszedbe, hogy semmi nem tart örökké! Néhány nap és minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

Boldog karácsonyt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr5213502573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.