Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

Hogyan befolyásolja az alkohol a szexuális életed?

2018. december 31. - Kerek Kriszta

szilveszer_2018.jpg

Bár a karácsonyon már túl, de még a szilveszteren innen, nem árt ha tudjuk, hogy az alkohol hogyan befolyásolja a szexuális életünket.

  1. Az alkohol csökkenti a szorongásunkat

Ezáltal csökkennek a gátlásaink is. A nők nem aggódnak annyira a külsejük miatt, de segíthet az orgazmus elérésében is egy-két pohár ital, mivel oldja az esetlegesen fennálló kontrollt. Így a nő „megengedi magának”, hogy elveszítse az irányítást a teste felett, és átadja magát az élvezetnek. Egy kis alkohollal könnyebben megy a flört és a csábítás. Leküzdhető általa a teljesítményszorongás, ami pozitív hatással lehet a férfiak erekciós problémáira.

  1. Vonzóbbnak látjuk általa a partnerünket

Kísérletekkel mutatták ki, hogy ha alkoholt fogyasztunk, sokkal vonzóbbnak találjuk a másikat, mint alkohol elfogyasztása nélkül.

Az, hogy mikor, mennyire és kihez vonzódunk sok mindentől függ.  Ilyen például a lelkiállapotunk, a kapcsolatunk aktuális állapota vagy az adott pillanatban másik iránt érzett érzéseink.

Az alkohol ezeket az érzéseket pozitív irányba mozdítja el. Ennek tudatában már nem nehéz összefüggést találni egy átbulizott szilveszter éjszaka és másnap egy – már nem is annyira vonzó – idegen ágyában való ébredés között.

  1. Növeli az intimitás iránti vágyunkat

Az alkohol az agyunk azon területére hat, ami az érzelmeinket is szabályozza. Így alkoholfogyasztás után az érzelmeink felfokozódhatnak és közelebb érezhetjük magunkat a partnerünkhöz. A csendes, visszahúzódó egyén, aki nehezebben fejezi ki az érzelmeit, az alkohol hatására beszédesebbé válhat, és nyitottabb lesz a partner érzéseivel kapcsolatban is.  

 

Az alkoholfogyasztásnak természetesen nem csak pozitív hatásai vannak. Íme 3 példa, amikor az alkohol negatívan hat a szexuális életre.

1.Gyenge szexuális teljesítmény

A túlzott alkoholfogyasztás gyakran okoz merevedési zavart. És ez bár egyszeri eset lenne, a potencia „elvesztése” a férfi számára akkora stresszel jár, hogy utána már az ezáltal kialakult szorongás, mintegy öngerjesztő folyamatként, valóban tartós merevedési zavart eredményez.

A nők esetében a hüvely kiszáradhat, aminek eredményeképpen az együttlét kellemetlen, akár fájdalmas is lehet.

  1. Éket ver a partnerek közé

Ittas állapotban elszakadunk a valóságtól, így nem tudunk arra figyelni, hogy valójában a másiknak mire van szüksége, akár érzelmi, akár szexuális téren. Amennyiben ez gyakran ismétlődik, előre borítékolható, hogy a kapcsolat válságba kerül, de már egyetlen alkalom is okozhat maradandó sérüléseket a kapcsolatban.

  1. Megbízhatatlan lesz az értékítéletünk

Az alkohol hatására hozhatunk olyan döntéseket, amelyeknek az adott pillanatban nem látjuk a reális veszélyeit. Hihetjük azt, hogy a másik fél beleegyezett a szexuális együttlétbe, pedig nem. Okozhatunk fájdalmat, sérüléseket a másiknak, mert azt hisszük, hogy a vadabb szex a számára is ugyanolyan élvezetet jelent, esetleg fel sem tudjuk adott pillanatban mérni a tetteink súlyát, illetve következményét.

 

A szilveszter az egyik olyan jeles alkalom az évben, amikor talán még azok is elkortyolgatnak egy-két pohár italt, akik egész évben soha. Láthatjuk, hogy a szexuális életünk szempontjából ennek akár pozitív hatásai is lehetnek, de mint mindenben, itt is fő a mértékletesség. Szilveszterkor is tartsuk tehát szem előtt a túlzott alkoholfogyasztás kockázatait, és nem csak a szexuális életünkre gyakorolt hatásának szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekkriszta.blog.hu/api/trackback/id/tr514524492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.