Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolat és szexualitás - a szakértő szemével

A 7 leggyakoribb szexuális fantázia – Kitalálod melyek azok?

2019. július 31. - Kerek Kriszta

woman-3303709_1920.jpg

Az élénk szexuális fantázia fontos alapja a kielégítő szexuális életnek.

Amikor egy hosszútávú párkapcsolatban felüti a fejét az unalom, szakemberek gyakran javasolják, hogy randizzanak újra a párok. Tehát viselkedjenek úgy, mint a kapcsolat kezdetén.

Ez nem (csak) azt a célt szolgálja, hogy kiszakadjanak a hétköznapokból, és ezáltal más szemmel tudjanak a másikra nézni, hanem, hogy felidézzék a kapcsolat kezdetének izgalmas időszakát.

Hogyan?

A hangsúly nem magán a randin van, hanem az előtte való készülődésen.

Emlékezz vissza, hogy milyen érzés volt egész nap az esti találkozást várni. Tudtál másra gondolni? Hányszor játszottad le fejben, hogy mi fog történni? Mit fogsz mondani? Milyen lesz az első csók? Vajon ma lesz szex? Milyen lesz vele a szex?

A kapcsolat kezdeti szakaszában a randikat megelőző pár óra vagy nap egy komplett előjáték.

 

Mit nevezünk szexuális fantáziának?

A szexuális fantázia olyan tudatos gondolat, amely éber állapotunkban, gondolati síkon megjelenő jelenik meg, és képes arra, hogy nemi izgalmat váltson ki.  

Fontos, hogy a szexuális jellegű álmokat nem soroljuk a fantáziához, mivel az álmok felett nincs tudatos ellenőrzésünk.

 

A fantáziálás időtartama nagy szélsőségek között mozog. Lehet, hogy csak pár másodpercig tart, amíg elmegy valaki mellettünk az utcán akit vonzónak találunk, és elképzeljük meztelenül vagy valamilyen szexuális aktus közben. Ezeknek a rövidtávú fantáziáknak nincs hosszútávú hatása. Megszakadhat abban a pillanatban, ha már nem látjuk az illetőt vagy rájövünk, hogy ha nem szedjük a lábunkat becsukják előttünk a villamos ajtaját.

De a fantáziálás tarthat hosszabb időn át, például maszturbálás közben.

 

Időnként spontán, minden előzmény nélkül kezdünk el fantáziálni. Ez olyan helyzetekben kellemetlen, amikor máshová kellene koncentrálnunk, például iskolában vagy a munkahelyen vagyunk.

A fantáziák kikapcsolására a leggyakoribb módszer, ha megpróbáljuk őket elnyomni, de ez sajnos nem túl hatékony módja megszabadulni a fejünkbe alattomosan bekúszó gondolatoktól.

Ironikus, de mi történik, ha azt mondom, hogy ne gondolja a nagy kék elefántra a kis piros autóban?

Na ugye!

Érdemes ilyenkor inkább megengedni magunknak pár percet, amit még a fantázia világában töltünk. Zárjuk le ez idő alatt a gondolatot! Adjunk egy olyan végszót a történetnek, ami megnyugtat, de lehetővé teszi a folytatást, amikor újra nyugodt körülmények között lehetünk.

 

Mint a fantázia hosszú, úgy a tartalma is nagyon változatos. Vannak, akik újra és újra visszatérnek ugyanahhoz a fantáziához és vannak, akik egy fantáziaperiódus alatt képről képre ugranak.

 

És hogy mi a leggyakoribb 7 szexuális fantázia?

Tessék, kukucskálj be mások fejébe!

 

Dr. Justin Lehmiller amerikai pszichológus kutatása szerint a sorrend a következő:

 1. Többes szex, beleértve a hármas illetve a csoportos szexet is
 2. Durva szex, kezdve az enyhe dominanciától a BDSM-ig
 3. Újdonságok, kalandok és sokféleség, beleértve az olyan szexuális tevékenységeket, amik eddig nem lettek kipróbálva
 4. Tabunak számító szexuális tevékenységek, mint például a kukkolás vagy a magamutogatás
 5. Swingerezés, polyamoria
 6. Intim, romantikus, szenvedélyes szex
 7. Azonos nemű partnerrel való szexuális kapcsolat

 

Te miről fantáziálsz?

A fájdalmas szex 5 leggyakoribb oka

when-love-hurts-how-to-handle-the-10-most-common-causes-of-painful-sex-rm-722x406.jpg

Ha szex közben fájdalmat érzel, akkor mindent megteszel, hogy elkerüld az együttlétet. Becslések szerint a nők körülbelül 20 százaléka szenved hüvelyi fájdalomtól már az előjáték vagy a közösülés alatt. A fájdalom lehet krónikus vagy jelentkezhet alkalmanként. Sok minden okozhatja, például fertőzések, allergia, szexuális úton terjedő betegségek vagy idegkárosodás.

 

A szex közben érzett fájdalom leggyakoribb okai:

 

    1. A nemi vágy hiánya

Amikor egy nő izgalomba jön, a szeméremajkai, a csiklója és a hüvelye is megduzzad, valamint elindul egy nedvesedési folyamat a hüvely belsejében, amely tulajdonképpen megvédi a nőt a közösülés közbeni fájdalomtól. Enélkül a hüvelyszövet száraz és sérülékeny lehet, ami a szex során diszkomfort érzéssel, fájdalommal vagy akár sérüléssel jár. Sajnos sok nő ilyenkor összeszorítja a fogát és nem szól. Minél előbb túl akarnak lenni az egészen, de ez még tovább súlyosbítja a helyzetet.

 

Ha ezt tapasztalod: Keresd fel a nőgyógyászod, hogy kiderítse van a szervi oka a fájdalomnak. Használjatok síkosítót az előjáték és a közösülés során ez növeli az élvezetet és csökkenti a fájdalmat! A behatolás előtt legalább 30 percet szánjatok az előjátékra, hogy biztosan beinduljon a lubrikáció és a lehető legtöbb hüvelyváladék termelődjön.

 

 1. Vaginizmus

A hüvely görcsös összehúzódása, melynek következtében a szexuális aktus gátolva van. A pénisz nem képes behatolni a nő fájdalmának a gyökere. Vaginizmusban szenvedő nőknél gyakran a tampon felhelyezése és a nőgyógyászati vizsgálatok is lehetetlenné válnak.

Ha ezt tapasztalod: A vaginizmus okai a legtöbb esetben az irreális félelmek és a szorongás. Szexuálterapeuta segít feltárni a szorongás gyökereit, és szisztematikusan, lépésről lépésre lehetővé teszi a fájdalommentes behatolást a félelmek elengedése által.

 

 1. Túl nagy pénisz

Míg a férfiak többsége azonnal aggódik, hogy túl kicsi a nemi szerve, a nők körülbelül 20 %-a arról panaszkodik, hogy a partnerének nagy a pénisze.

Ha ezt tapasztalod: Fordítsatok minél több időt az előjátékra, mert bár igaz, hogy a hüvely egy rugalmas, tágulásra képes szerv, nem megfelelő izgalmi szint esetén gyenge lesz a nedvesedés, valamint nem következik be az ún. sátor-jelenség, amely a méh megemelkedését jelenti. Mindenképpen használjatok síkosítót és próbáljatok találni egy komfortosabb pozíciót.

 

 1. Menopauza

Ahogy a kor előrehaladtával az ösztrogén hormon csökken, úgy válik a női hüvely szövete vékonyabbá, valamint csökken a lubrikáció mértéke. A középkorú párok ezért gyakran abbahagyják a szexet. A ritka szexuális együttlét azonban segítheti a vaginális atrófia (a hüvely veszít rugalmasságából, csökken a nedvesedés, a hüvely fala szárazzá válik, ez pedig égő, viszkető fájdalommal jár) kialakulását, ami az ösztrogén csökkenése miatt egyébként is előfordul a középkorú nőknél.

Ha ezt tapasztalod: Mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat. Az állapot kezelésére és a kellemetlen tünetek megszűntetésére léteznek helyileg alkalmazandó speciális síkosító kréme és kúpok. Néha szükség lehet hormonpótlásra, de létezik már intimlézer kezelés is.

 

 1. Fájdalmas közösülés, görög orvosi kifejezéssel dyspareunia

 

A fájdalmak elkerüléséhez, a szexuális együttlétek élvezetesebbé tételéhez fontos, hogy ne hanyagoljuk el az intim területeinket.

A felmérések azt mutatják, hogy a nők több, mint 80%-a nem mer beszélni az orvosával sem a problémáiról.

Ha el is jutnak egy szűrésre, megkönnyebbülnek a negatív eredménytől, a hibát pedig magukban keresik, de szexuálterapeuta segítségét nagyon kevés nő veszi igénybe.

Manapság egyre többen kezdenek el tudatosan figyelni a testükre. Sportolnak, egészségesen étkeznek, a test intim területe azonban még mindig egy kicsit a mostohagyerek státuszába ragadt.

Edzés közben tehát ne feledkezzünk el az egyik legeldugottabb, a medencefenéknél található ún. PC izmunkról sem. Tornáztassuk rendszeresen, hogy elkerüljük a fájdalmakat, megakadályozzuk a vizeletcsepegést, megkönnyítsük a szülést és nem utolsó sorban, hogy élvezetesebbé tegyük a szexuális életünket.

 

A gyakorlatok tökéletes kivitelezéséhez és a maximális eredmény eléréshez már segítséget is igénybe vehetünk. Egy olyan mélyizom erősítő trénert, ami már 12 díjat nyert és több, mint 1000 egészségügyi szakember ajánlja világszerte.

Tudj meg róla mindent: http://bit.ly/2LxtRiX

Önkielégítés a párkapcsolatban - Baj van?

man_masturbation.jpg

A maszturbáció nyílt titok: mindenki tud róla, mégsem szívesen hozzák szóba az emberek. Pedig 1995 óta hivatalosan is "ünnepelhető". Május az önkielégítés világhónapja, május utolsó vasárnapja pedig a maszturbálás világnapja.

Hogy miért nem beszélünk róla mégsem?

Egyesek bűnként tekintenek rá, mások visszataszítónak, természetellenesnek találják, vagy éppen szégyellik, hogy élvezik. Megint mások pedig egyszerűen tartanak tőle, hogy tönkreteszik vele a párkapcsolatukat.

De vajon valóban káros az önkielégítés, ha van házastársunk vagy állandó párkapcsolatunk?

Tényleg a partnerünkkel szembeni elégedetlenséget jelzi a magunkkal való játszadozás? Kárpótoljuk magunkat és funkciótlanná tesszük a kedvesünket az ágyban, vagy épp ellenkezőleg, felpezsdítjük vele szexuális életünket?

Természetesen a maszturbáció nem újkeletű dolog, ám megítélése mindig is megosztó volt. Ha elég régre nyúlunk vissza, kiderül, hogy a korai izraeliták szent könyveiben a szerzők halállal sújtották volna az önkielégítés művelőit. De a keresztényeknél sem volt sokkal barátibb a felfogás: a Biblia szerint ugyanis Onant Isten megbüntette, mert magját a földre spriccelte. A 18. században pedig még az orvosok is azt állították, hogy az önkielégítés epilepsziát és hátgerincsorvadást, sőt, akár szívrohamot és hirtelen halált is okoz.

Nem volt tehát éppen sétagalopp eljutni a mai felfogásig – persze sokan még ma is hisznek abban, hogy bűn, ha magunkat tesszük boldoggá az ágyban – és egyesek a párkapcsolat halálának tekintik, ha valaki maszturbál, hiszen ha az elégedetlenség az önkielégítés oka, ha bármelyik fél ezzel pótolja a hiányzó szexet, legalábbis annak testi részét, vagy éppen az orgazmust, az egészen más tészta. De tulajdonképpen hogy is van ez akkor?

Ha valaki szingliként éli az életét, legyen szó férfiról vagy nőről, természetes, hogy vagy alkalmi partnerekkel éli meg a szexualitását, vagy maszturbáció során éli ki vágyait. De mi a helyzet a párkapcsolatban élőkkel? Ha van párunk, akkor már tabu saját magunk kényeztetése? Vagy éppen bennünk van a hiba, ha a másik magához nyúl?

Az önkielégítés egy kapcsolatban nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen kiegészítheti, és javíthatja is a szexet, egészen addig, amíg nem helyettesítésre használják.

A titok a mértéktartásban és az őszinteségben rejlik. Ha jól megfér egymás mellett a maszturbáció és a szex, ha nem kell az egyik vagy mindkét félnek titokban örömet szereznie magának, akkor a maszturbáció hasznos is lehet, hiszen minél jobban ismeri valaki a saját testét, annál könnyebben tud kiteljesedni egy szexuális együttlét alatt is!

Egy felmérés szerint minden második nős férfi hetenként egyszer magához nyúl, és ez nincs kapcsolatban házassága minőségével, vagy a partneréhez fűződő érzelmeivel. Sokkal inkább a stressz levezetésére használják, illetve mivel a partnerrel való testi kapcsolatban jelentős tényező az érzelem, a megfelelni akarás, a gátlás, így a maszturbáció során kikapcsolhatnak, elvárások nélkül élvezhetik a kielégülést.

A szexuális életükkel elégedett férfiak esetében a maszturbálás nem rombolja a vágyat vagy csökkenti a szenvedélyt.

woman_masturbation.jpg

De a nőkkel sincs ez másképp, bár a motiváció másban rejlik.

A nők többsége azért kényeztetni magát – akkor is, ha van párkapcsolata – mert gyorsabban, könnyebben jut így a csúcsra, vagy, mert így képes kötetlenül szabadjára engedni a fantáziáját. Természetesen a maszturbáció során megszerezett önismereti tapasztalatokkal könnyen segíthet párjának is, hogy együttlét során hogyan szerezhet neki még nagyobb örömet!

Az önkielégítés tehát az ember magával való kapcsolatáról szól, az önmegismerésről, a saját időről, mikor senkinek nem kell megfelelnünk, ám nem szabad, hogy ez kiüsse a nyeregből a szexuális együttlétek fontosságát!

A lényeg, hogy ne legyen tabuként kezelve a maszturbáció egy párkapcsolatban sem!

Ha bármelyik fél akadálynak érzi, ha személye elleni támadásnak veszi, ha a társa maszturbál, az valóban képes súlyos károkat okozni egy kapcsolatban. Fontos, hogy mindkét fél ismerje a másik motivációit, hogy „ne kapják rajta egymást”, hogy senkinek ne kelljen magyarázkodnia vagy éppen ne keresse magában a hibát, mert egyáltalán nem biztos, hogy porszem került a gépezetbe!

Szenvedély nélkül a hálószobában

lover-1822498_1920.jpg

A párok gyakran panaszkodnak arra, hogy egy idő után már nem ég olyan magas hőfokon a szenvedély, mint a kapcsolatuk kezdetén. Mennyiségben és minőségben is "kihűlt" a kapcsolat. 

Sokan ilyenkor csalódottnak érzik magukat és a másik felet hibáztatják. A nők általában arra panaszkodnak, hogy a férfi nem értékeli a nőiességét vagy eltűnt a flört, a csábítás a kapcsolatból. A férfiak pedig a rendszeres elutasításra, ami érthető módon az ő kedvét is elveszi, hogy egyáltalán próbálkozzon. 

Ettől a ponttól kezdve pedig elkezd kinyílni az olló, és egyre távolabb kerül a két fél egymástól. 

Vannak kivételek, akik mindenféle praktika nélkül meg tudják őrizni a szenvedélyt a kapcsolatukban. Ebben az esetben mindkét fél átlagon felüli libidóval rendelkezik. Mindazonáltal a dolgok természetes menete, hogy a kezdeti magas hőfokon égő szexuális vágy alábbhagy. 

Van aki ilyenkor szeretőt (esetleg szeretőket) tart, akit a kezdeti izgalmak után könnyebb "dobni", és egy másikkal újra át lehet élni a kapcsolat kezdetének az izgalmát. Újra macsó férfinak vagy szexi nőnek érezhetjük magunkat, egy új partner szemében, aki segít visszatükrözni azokat vágyakat, elvárásokat, amiket magunkról gondolnunk vagy gondolni szeretnénk. 

Mások nem bajlódnak megcsalással, hazugságokkal, hanem újabb és újabb házasságokat kötnek, remélve, hogy majd ezentúl más lesz. Hogy tanultak annyit az előző kapcsolat(ok)ból, hogy nem követik el újra azokat a hibákat, amik a kapcsolat kihűléséhez vezettek. 

Hogyan lehet megőrzini a szenvedélyt? 

 • A legfontosabb, hogy reálisan tekints a kapcsolatra. Ne támassz irreális elvárásokat sem magaddal, sem a partnereddel szemben, mert a kezdeti lángolás elmúlásával borítékolható a csalódottság. 
 • Készülj tudatosan a hétköznapokra! Ne hitesd el magaddal, hogy mindig minden úgy lesz, ahogy a kapcsolat kezdetén!
 • Fogadd el, hogy lesznek nehezebb időszakok, amikor nem a szex áll a "to do" listátok elején! Azt azonban ne hagyd, hogy túl hosszúra nyúljon ez a szakasz! 
 • A szenvedély fenntartása egy hosszútávú kapcsolatban megköveteli az újítás varázsát és a meglepetés erejét. Ellentmondás, hogy épp ezek a dolgok kopnak ki a hálószobából az évek során. Az, hogy kívül-belül ismerjük a társunkat, ismerjük a testét, a szexuális működését, egy nagyon fontos eleme a kapcsolati kényelemérzetnek. Az ismert dolgok biztonságot adnak, viszont gyökeres ellentéte annak, amitől a szenvedély általában működik a férfi és a nő között. 
 • Ne azon puffogj tehát, hogy miért nincs szex és hová tűnt a szenvedély, hanem azon, hogy milyen újdonságokat vezess be a szexuális életetekbe!
 • Azoknál a pároknál, akik szexuális unalomról számolnak be, mindkét fél pontosan tudja, hogy mi után mi következik egy szexuális együttlét alkalmával. A forgatókönyv mindig ugyanaz. Bármilyen furcsán hangzik, ez ebben az esetben meg is könnyíti a dolgod. Válassz ki egy momentumot, amit a legközelebbi alkalommal másképp csinálsz! Figyeld meg, hogyan reagál rá a párod! Egyetlen, akár jelentéktelennek tűnő újítás is előrelépést jelenthet és pozitív változást hozhat. 

Sok ötletet lehet találni könyvekben, az interneten arra, hogyan őrizhetjük meg a szenvedélyt hosszabb távon is. Olvasgass, ötletelj! Némelyik banálisnak, túl egyszerűnek tűnhet. Gyakran találkozom azzal a reakcióval, hogy "Csak ennyi?" Igen, sok esetben "csak ennyi". Minden megtett út egy kis lépéssel kezdődik. Próbáld ki és meglátod! 

Még egy fontos tanács! 

Ne a kezdeti érzéseket akard görcsösen visszaszerezni! Azóta eltelt 5-10-20+ év. Már egyikőtök sem ugyanaz az ember, a viszonyotok sem lehet ugyanaz. 

Minden korszaknak meg vannak a maga legjei. A feladat az, hogy ezt minden életszakaszban megtaláljátok. 

Hányan az ágyban?

Egy nyitott kapcsolat kulisszatitkai

5215.jpg

A legtöbb ember önmagának is nehezen vallja be, ha ellaposodott a szexuális élete, és a szenvedély helyére a megszokás költözött a hálószobában.

Nem mondom azt, hogy törvényszerű, hogy így legyen, mégis nagyon gyakori. Ennek a legfőbb oka mi magunk vagyunk. Egy idő után már nem fektetünk energiát abba, hogy időről időre megújuljunk. Bedarálnak a hétköznapok. Minden más inkább élvez prioritást, mint az, hogy feldobjuk az egysíkú együttléteket. Egy idő után a szex is a kipipálandó feladatok listájára kerül sok párkapcsolatban.

Egyre többen vannak azok, akik azt az elvet képviselik, hogy az ember alapvetően nem egy monogám típus, és természetellenes, hogy valaki 30-40 évet ugyanazzal az emberrel éljen le.

De mi van akkor, ha egyébként jól működik a két ember között a szövetség, de a szex már unalomba fulladt?

Négy lehetséges megoldás létezik.

 1. Nem változtatnak semmin, élik az életüket ugyanúgy tovább, mint eddig. Ezzel tulajdonképpen lemondanak a kielégítő szexuális életről.
 2. Külön utakon folytatják, annak reményében, hogy a következő partnerrel ez nem történik meg.
 3. Elhatározzák, hogy változtatnak. Különböző segítségeket vesznek igénybe, pl. önfejlesztő könyveket olvasnak, felkeresnek egy szexuálterapeutát vagy a neten kutakodnak bevált módszerek iránt.
 4. „Kinyitják” a kapcsolatot. Ők úgy próbálják meg feldobni a szexuális életüket, hogy egy harmadik felet vagy akár párokat invitálnak az ágyukba, esetleg swinger klubokba járnak.

 

Így tett az a házaspár is, nevezzük őket Zoltánnak és Zsuzsának, akik hosszú évek óta járnak swinger klubokba, és a 10 fős baráti társaságukban is rendszeres a csoportos szex.

Az ötvenes évei elején járó, jól szituált házaspár megismerkedése sem volt mindennapi. A férj unokatestvérének a menyasszonya volt Zsuzsa.

„... de szakítottak és én annyira sajnáltam emiatt Zsuzsát, hogy addig vigasztaltam... hogy a menyasszonyom lett.”

Milyen volt kezdetben a szexuális életük?

„A szexuális életünk jó volt, igényes, de például amit én megszoktam, és nagy igényem is volt erre, az orális szex egyáltalán nem működött semelyik irányba, kb. 1-2 évig. Bevallom, Zsuzsa akkor még hűséges és odaadó volt, én nem, mert volt egy pár, akikkel a házasság előtt is sokszor voltam együtt. Hozzájuk alkalomszerűen visszajártam. Illetve 18 évesen megismerkedtem egy csodás férfival, akinek a szeretője lettem. Ő egy idő után „átadott már másnak”, de 3 havonta hívott magához. Én a nagyon hűtlen kategória vagyok.”

Ki vetette fel az ötletet, hogy vonjanak be másokat is a szexbe?

„A már említett okok miatt az érdeklődés a részemről folyamatos volt. Zsuzsa viszont nagyon konzervatív nevelést kapott, és ennek a hatása nagyon erősen érződött. Olyan családban nőtt fel, ahol tabu volt a szexre még gondolni is. A szülei, mint utólag kiderült, életük során maximum 15-20 alkalommal éltek szexuális életet. Jellemzően, az anyósom mondott mindig nemet az apósom közeledésére.

Nem meglepő gondolom, hogy az ötletet én vetettem fel, kb. 4-5 évvel az esküvőnk után. Zsuzsa legjobb barátnőjével és a férjével szoros baráti kapcsolatot ápoltunk. Minden hétvégén találkoztunk, naturista strandra jártunk, éjszaka a Velencei-tóban meztelenül fürödtünk. Egy idő után a barátnő több utalást is tett rá, hogy megpróbálhatnánk négyesben. Zsuzsa már nem olyan határozottan, de nemet mondott, Klári azonban folyamatosan győzködte, hogy próbáljon kilépni a magzatburokból. Ekkor kiderült, hogy Zsuzsának, a szigorú erkölcsi neveltetése ellenére, volt már „kapcsolata” az egyik egyetemi évfolyamtárs nőjével.

Innentől kezdve az természetes volt, hogy a női vonal menni fog. A férfi nem, mert a barátunk nehezen viselte, ha egy férfi megfogja, megérinti.”

Volt-e önökben félelem, az első alkalom előtt?

„Nekem nem volt félelmem, hiszen tudtam mi történik. Zsuzsa szorongott kissé, mert nem tudta, hogy amit tesz, szexuálisan, az a másik férfinak jó lesz-e, elég lesz-e. Elég volt, bár az orális szex nem igazán ment még akkor a férfival. Klárival minden tökéletesen működött.”

Hogyan történt az első alkalom?

„Az első alkalom a baráti házaspárnál volt, mert akkor mi még a szüleimnél laktunk. Sokat bénáskodtunk. Noha mindenki elélvezett valahogy, de jellemzően nem találtuk a helyünket egymás mellett.”

Milyen érzések voltak utána önökben?

„Én jól éreztem magam, Zsuzsa hallgatag volt, amúgy is egy csendes, nagyon nyugodt hölgy, és átgondolta az egészet, hogy hogyan tovább. Voltak rossz érzések is, de csak Zsuzsában, hiszen a legjobb barátnőjéről volt szó, 3 éves koruk óta együtt játszottak, egy suliba jártak és a főiskolára is együtt mentek. Bennem nem, én izgatónak, izgalmasnak találtam. Ezután havi rendszerességgel jártunk "emiatt" át Kláriékhoz. A többi hétvégén is szerveztünk közös programokat, együtt kirándultunk, főztünk, beszélgettünk.

Swinger klubba is járnak vagy csak a megszokott társaság jön össze általában?

Rendszeresen járunk swinger klubokba is. Az első belépőnket egy naturista rendezvényen, egy tombolán nyertük.

Mennyivel ad többet egy csoportos szex, mint egy kettesben eltöltött éjszaka?

„Szubjektív a vélemény, de szerintem sokkal többet ad, élményben, élvezetben a megszokottnál. Egy idő után, bármennyire is kreatív egy pár, ellaposodik a szex. Már mindenki tudja, a másik hova nyúl, hol kezdi, mi a vége. Itt, egy többes kapcsolatban nem ennyire kiszámítható. Pláne egy swingerben. Mások látványa nagyon izgató. Az ad egy nagy adrenalin fröccsöt a kezdéshez. Sokkal nyitottabbnak érezzük magunkat most, mint a kapcsolatunk kezdetén,  akár az extremitások felé is.”

Mennyire nyitottak a társaság tagjai az azonos neműekkel való szexuális kapcsolatra?

„Az azonos neműekkel való kapcsolat teljességgel elfogadott a mi és a mások kapcsolatában is számunkra.”

A hagyományos szexuális együttlét működik önök között?

„Nagyon jól működik.

Például amikor hazaérünk egy " baráti" összejövetelről, és ha még nem fáradtunk el, mi még egy orális szexet beiktatunk vagy másnap reggel - ez jellemzően a vasárnap -, ébredés után megfogjuk egymás kezét, és közös maszturbálással "ébredünk"

Egyébként sem fekszünk le hétköznapokon úgy, hogy egymás kezét ne fogjuk meg. Így alszunk el már 25 éve.

A kapcsolatunk is stabil lábakon áll, érdemben nem történt változás amiatt, hogy nyitott párkapcsolatban élünk.”

Mit tanácsolnának azoknak, akik most játszanak el a nyitás gondolatával?

„Az én személyes véleményem, hogy egy idő után, pláne ha korosabb a pár, mindenkiben felmerül ez gondolati síkon. Lehet tagadni, lehet mellé beszélni és azt mondani, hogy "pfuj én ilyet soha", de ezzel mindenki csak magát csapja be, mert a vágy egy új dolog kipróbálására az mindenkiben benne van.

Ne tartson tőle senki, merje bevállalni, kipróbálni az ismeretlent. Még mindig mondhatja egy- két alkalom után azt, hogy "nekem ez nem jön be", mert legalább kipróbálta. Szerintem ez sokkal jobb, mint tagadni, mikor belülről meg szétfeszíti a kíváncsiság.

 • Amire a legfontosabb figyelni, hogy  a féltékenység ebben a helyzetben TABU! Egy nem létező fogalom. Aki belevág, az tanulja meg a benne lévő kis kapcsolót lekapcsolni, amikor elindulnak egy ilyen párcserés alkalomra, és amikor újra haza értek, lehet a kapcsolót ON állásba visszatenni. Tudom sokan most azt gondolják lehetetlen. Én azt mondom, hogy de igen, lehet.
 • A másik elengedhetetlen dolog az ápoltság a tisztaság, a "szagmentesség", egyszóval a makulátlan higiénia.
 • A harmadik pedig a magunk és a mások iránt érzett felelősség, éppen ezért járunk rendszeresen szűrésekre, és ezt mindenkitől elvárjuk, akit az ágyunkba invitálunk.

 

Te tudnál nyitott kapcsolatban élni?

Hogyan befolyásolja az alkohol a szexuális életed?

szilveszer_2018.jpg

Bár a karácsonyon már túl, de még a szilveszteren innen, nem árt ha tudjuk, hogy az alkohol hogyan befolyásolja a szexuális életünket.

 1. Az alkohol csökkenti a szorongásunkat

Ezáltal csökkennek a gátlásaink is. A nők nem aggódnak annyira a külsejük miatt, de segíthet az orgazmus elérésében is egy-két pohár ital, mivel oldja az esetlegesen fennálló kontrollt. Így a nő „megengedi magának”, hogy elveszítse az irányítást a teste felett, és átadja magát az élvezetnek. Egy kis alkohollal könnyebben megy a flört és a csábítás. Leküzdhető általa a teljesítményszorongás, ami pozitív hatással lehet a férfiak erekciós problémáira.

 1. Vonzóbbnak látjuk általa a partnerünket

Kísérletekkel mutatták ki, hogy ha alkoholt fogyasztunk, sokkal vonzóbbnak találjuk a másikat, mint alkohol elfogyasztása nélkül.

Az, hogy mikor, mennyire és kihez vonzódunk sok mindentől függ.  Ilyen például a lelkiállapotunk, a kapcsolatunk aktuális állapota vagy az adott pillanatban másik iránt érzett érzéseink.

Az alkohol ezeket az érzéseket pozitív irányba mozdítja el. Ennek tudatában már nem nehéz összefüggést találni egy átbulizott szilveszter éjszaka és másnap egy – már nem is annyira vonzó – idegen ágyában való ébredés között.

 1. Növeli az intimitás iránti vágyunkat

Az alkohol az agyunk azon területére hat, ami az érzelmeinket is szabályozza. Így alkoholfogyasztás után az érzelmeink felfokozódhatnak és közelebb érezhetjük magunkat a partnerünkhöz. A csendes, visszahúzódó egyén, aki nehezebben fejezi ki az érzelmeit, az alkohol hatására beszédesebbé válhat, és nyitottabb lesz a partner érzéseivel kapcsolatban is.  

 

Az alkoholfogyasztásnak természetesen nem csak pozitív hatásai vannak. Íme 3 példa, amikor az alkohol negatívan hat a szexuális életre.

1.Gyenge szexuális teljesítmény

A túlzott alkoholfogyasztás gyakran okoz merevedési zavart. És ez bár egyszeri eset lenne, a potencia „elvesztése” a férfi számára akkora stresszel jár, hogy utána már az ezáltal kialakult szorongás, mintegy öngerjesztő folyamatként, valóban tartós merevedési zavart eredményez.

A nők esetében a hüvely kiszáradhat, aminek eredményeképpen az együttlét kellemetlen, akár fájdalmas is lehet.

 1. Éket ver a partnerek közé

Ittas állapotban elszakadunk a valóságtól, így nem tudunk arra figyelni, hogy valójában a másiknak mire van szüksége, akár érzelmi, akár szexuális téren. Amennyiben ez gyakran ismétlődik, előre borítékolható, hogy a kapcsolat válságba kerül, de már egyetlen alkalom is okozhat maradandó sérüléseket a kapcsolatban.

 1. Megbízhatatlan lesz az értékítéletünk

Az alkohol hatására hozhatunk olyan döntéseket, amelyeknek az adott pillanatban nem látjuk a reális veszélyeit. Hihetjük azt, hogy a másik fél beleegyezett a szexuális együttlétbe, pedig nem. Okozhatunk fájdalmat, sérüléseket a másiknak, mert azt hisszük, hogy a vadabb szex a számára is ugyanolyan élvezetet jelent, esetleg fel sem tudjuk adott pillanatban mérni a tetteink súlyát, illetve következményét.

 

A szilveszter az egyik olyan jeles alkalom az évben, amikor talán még azok is elkortyolgatnak egy-két pohár italt, akik egész évben soha. Láthatjuk, hogy a szexuális életünk szempontjából ennek akár pozitív hatásai is lehetnek, de mint mindenben, itt is fő a mértékletesség. Szilveszterkor is tartsuk tehát szem előtt a túlzott alkoholfogyasztás kockázatait, és nem csak a szexuális életünkre gyakorolt hatásának szempontjából.

Vészcsengők a párkapcsolatban

5148.jpg

Biztos vagyok benne, hogy mindenki bakancslistáján az első három helyek egyikét a „boldog párkapcsolat” foglalja el.

Mégsem figyelünk oda eléggé, hogy az a kapcsolat hosszútávon is működjön, ha már végre elértük az áhított célt.

A hosszú, párkereséssel töltött évek, és az oltár előtt könnyes szemmel elrebegett igenek után azt hiszed, hogy túl vagy a nehezén. Révbe értél. Kényelmesen hátradőlsz, és… karba tett kézzel nézed végig hogy tönkremegy a párkapcsolatod. Ha hagyod…

Tévedés ugyanis azt hinni, hogy egy házasság működik magától. A tökéletes, boldog család képe az első veszekedésnél meginogni látszik, de gyorsan túlteszed magad rajta és jön a könnyes kibékülés. Azonban ha mindig csak az épp fennálló konfliktust akarod megoldani, és nem fektetsz energiát a megelőzésbe, előbb-utóbb már csak „szép” emlék lesz a valaha mindent elsöprő szerelem.

 

A rossz hír az, hogy a boldog párkapcsolatért meg kell dolgozni. Minden nap.

A párkapcsolat nem működik magától. A kapcsolatot működtetni kell.

Nincsenek kivételek.

 A jó hír az, hogy soha nem derült égből villámcsapásként romlik meg véglegesen egy kapcsolat. Még ha szeretnénk is azt hinni. Nagyon sok „vészcsengő” van, ami felhívja a figyelmünket, hogy rossz irányba haladunk. Már csak észre kell őket venni. Ha pedig észrevettük, akkor foglalkozni kell vele. Nem lehet sem holnapra halasztani, sem egy kézlegyintéssel elintézni.

Ne beszéljük be magunknak, hogy csak átmeneti állapotról van szó.Majd elmúlik... Majd megoldjuk... Nem fog működni. 

 

Mely „vészcsengők” figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben?

 

 • Állandó veszekedések, viták
 •  
 • A nemi vágy csökkenése
 •  
 • Az intimitás hiánya
 •  
 • Állandó fáradtság, passzivitás
 •  
 • A gyermekeitek magatartás zavarokkal küzdenek, rosszul teljesítenek az iskolában
 •  
 • Hűtlenség, egy harmadik fél megjelenése a kapcsolatban
 •  
 • Megbántottság, düh, frusztráció, féltékenység (állandó) jelenléte
 •  
 • A meg nem értettség érzése
 •  
 • Az együtt töltött idő mennyisége és minősége csökken
 •  
 • A kommunikáció hiánya/"elbeszélünk egymás mellett" érzése
 •  
 • Megjelenik a kritika és a partner megalázása a beszélgetések során
 •  
 • A „társas magány” érzete
 •  
 • A pár egyik tagja elzárkózik, falat épít maga köré és hallgatásba burkolózik
 •  
 • Szenvedélybetegségek kialakulása (alkohol-, gyógyszer- vagy drogfüggőség)
 •  
 • A boldogtalanság kínzó érzése
 •  
 • Depresszió

 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak egy átmeneti állapottal állunk szemben. Majd elmúlik. Majd ezen is túl leszünk. Anélkül, hogy bármin is változtattunk volna. 

 

Hogyan tudom jól működtetni párkapcsolatom?

Az attól függ, hogy a párkapcsolat mely szakaszában vagytok. A legfontosabb szempont azonban az, hogy mióta tart az eltávolodási folyamat? Milyen az egymáshoz való viszonyotok? Éreztek-e még szerelmet/szeretetet a másik iránt? Történt-e megcsalás? Mindketten szeretnétek-e megmenteni a kapcsolatot?

Amikor már eldurvult a helyzet vagy nagyon eltávolodik egymástól a két fél, nagyon nehéz visszaállítani a kapcsolat minőségét. Sokszor már szakemberhez is túl későn fordulnak a párok, amikor már menthetetlen a kapcsolat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ugyanúgy, mint a testi egészség megőrzésénél, a prevenció a legfontosabb.

 

Hogyan előzheted meg a párkapcsolati problémák kialakulását?

 1. Nem szabad figyelmen kívül hagynod az első repedések megjelenését azokon a tartóoszlopokon, amelyeken a párkapcsolatod áll.
 2. Meg kell tanulnod helyesen kommunikálni. (Vigyázz, a nem megfelelő párkapcsolati kommunikáció még távolabb taszíthat a párodtól, és az ellenkező hatást érheted el, mint amit szeretnél!)
 3. Már az első problémákat komolyan kell venned és nem szabad őket a szőnyeg alá söpörnöd.
 4. Ne hagyd, hogy a negatív érzelmek vegyék át az uralmat a párkapcsolatod felett! Ezek megjelenése előbb-utóbb hűtlenséghez vagy a párkapcsolat felbomlásához vezet.
 5. Tartsd szem előtt a gyermekeid érdekeit, hisz a rossz párkapcsolatban élő szülők gyermekeinek 67%- a tanulási zavarokkal és magatartás problémákkal küszködik. Próbáld meg otthon megteremteni azt az érzelmileg biztonságos közeget, amelyre egy gyermeknek a zavartalan fejlődéshez szüksége van.
 6. Ne hidd azt, hogy a problémák maguktól megoldódnak! Ez szinte soha nem történik meg.
 7. Tanuld meg a párod szeretetnyelvét.
 8. Figyelj oda, ha bármi kérése van vagy éppen panaszkodik. Nem véletlenül teszi.
 9. Ha elakadás van, ne halogasd a megoldását. Ahogy Einstein mondta: „

Nem oldhatod meg a problémát ugyanazzal a hozzáállással, amivel létrehoztad őket. 

 Kérj időben segítséget!

Kezeket a paplan alá csajok!

people-3070630_1920.jpg

Téves elképzelés, hogy az erotikára való ráhangolódás tinédzser korban kezdődik.

Már egész kisgyermek korban rátalálnak a gyerekek a nemi szervükre, szívesen játszanak vele. Sőt, vizsgálatok kimutatták, hogy a fiúk már az anyaméhben is kapcsolatba kerülnek a péniszükkel. Az apukák nem kis büszkeségére. :)

Ebben számukra semmi erotikus nincs, pusztán kellemes érzéssel tölti el őket. A felnőtt jön zavarba, és választja sokszor a rossz utat, amikor ezért rászól a gyerekre, esetleg meg is tiltja. Ez a felnőttkori szexuális zavarok első melegágya. A jó megoldás ilyenkor, ha azt magyarázzuk el a gyereknek, hogy teljesen természetes amit csinál, de ez magányos tevékenység. Nem illik mások előtt a bugyiban turkálni.

A szexuális életre való hangolódás, az erotika fejlődése amint látjuk, már egészen kicsi korban, az autoerotikával, vagyis önmagunk nemiségének felfedezésével, elkezdődik.

Az autoerotika fejlettebb formája az önkielégítés.

Gyermekkorban még inkább maszturbációról beszélünk, nem tudatos önkielégítésről, ami azonban bizonyos esetekben orgazmussal is járhat. És nem csak a fiúknál.

 

Sőt, Alfred Kinsey, amerikai biológus, aki leginkább a szexualitással foglalkozó kutatásairól ismert, már a 40-es években olyan megállapításra jutott, hogy óvodás korban több lány folytat önkielégítést, mint fiú.

 

Mi változik felnőttkorban?

Sok felnőtt nő küzd gátlásokkal. Szinte nem merik megérinteni a nemi szervüket. Mocskosnak, elítélendőnek tartja az önkielégítést.

Ugyanezek a nők viszont teljesen elfogadhatónak, sőt már-már kötelezőnek tartják a férfi maszturbációt. Persze sokan csak addig lojálisak, amíg a saját partnerüket rajta nem kapják.

 

Honnan ez a kettős mérce?

1. Mire a fiú gyermek eléri a serdülőkort, és a berobbannak a hormonok, már számtalanszor kezébe vette a péniszét pisiléskor. A fiúknak teljesen természetes, hogy megérintik az intim testrészüket. A felnőtté válás pedig egy igen kellemes eseménnyel, az éjszakai magömléssel veszi kezdetét.

A lányok ezzel szemben maximum pisiléskor, akkor is wc papírral, gyorsan megtörlik a nemi szervüket, nincs közvetlen kapcsolatuk vele. A felnőtté válásuk pedig a menstruációval kezdődik. Hát nem ugyanaz az élmény, mint a fiúknál, igaz?

2. Sok szülő minden lehetséges eszközzel próbálja tiltani a lányokat a szex minden formájától, köztük az önkielégítéstől is.

Az elmúlt 1-2 évtizedben azért talán már valamelyest javult a helyzet, de előtte, biztos vannak akik emlékeznek, a gerincsorvadástól kezdve a elhülyülésig mindennel fenyegették a szülők a gyerekeket.

3. Az iskolai szexuális felvilágosítás még mindig gyermekcipőben jár. Így napjainkban a gyerekek még mindig inkább egymástól, de leginkább már az internetről, a pornó filmekből „tájékozódnak”.

4. Bár manapság már a férfi és női szerepek lassan összemosódnak, illetve felcserélődnek, a szexualitásban még mindig inkább alárendelt szerepet játszanak a nők. Régen a nőket saját szexuális késztetéseik elnyomására nevelték. Olyan nővé, akinek illik kiszolgálnia „azurát”. Hogy ő élvezte-e? Hmm, hát neki is épp annyi ideje volt.

5. Azonban mire a női egyenjogúság lassan beköltözne a hálószobákba, felnő egy nemzedék, aki azt hiszi, hogy a szex arról szól, hogy a férfi álló farokkal beront a konyhába, ahol a látványtól egyből hangos visítással elélvező szupermodellt talál.

6. Tévesen rögzült információk alapján sokan alulértékelik a saját szexualitásukat. Hajszolják a vaginális orgazmust, mert úgy tudják, hogy az az „igazi”. Vagy épp a partner önértékelésének fontos, hogy „dugás közben” elégítse ki a nőt. Mert az az „igazi”. Az elvárásaikat ráterhelik a nőre, aki egyszer csak azt veszi észre, hogy már sehogy nem tud kielégülni.

 

Nem csoda, hogy a nők bűntudattal, frusztrációval, önértékelési zavarokkal küzdenek, és nem merik megérinteni a saját vaginájukat. Ezeknek a nőknek egy része szexuális együttlét során sem éri el a kielégülést.

 

Miért fontos az önkielégítés a nőknek?

 • Felkészít a a szexuális együttlétre
 • Pótolja a hiányzó szexet partnerhiány esetén
 • Pótolja a szex közben el nem ért orgazmust
 • A nő megtanulja, hogyan jusson kielégüléshez
 • Elősegítheti a partnerrel való együttműködést az önkielégítések során elért önismeret
 • Erősíti a nő önbizalmát
 • Pozitív hatással van a nő lelkiállapotára
 • Intenzívebb orgazmust eredményez (egyes nőknél)
 • Erősíti a medencefenék izmokat, segít megelőzni a vizeletinkontinenciát (szexuális segédeszközök használatával, mint például ezek a csúcskategóriás játékszerek)

 

A hormonok tehát működnek. A szexuális energia áramlik. Az elfojtásának, mint láttuk, számos kellemetlen következménye lehet.

 

„A női önkielégítésnek 6  fő fajtáját különböztetik meg.

 1. A csikló és a kisajkak kézzel ingerlése, hanyattfekvő helyzetben.
 2. Ugyanaz, mint az előző, de hason fekve.
 3. A nemi szervek egy puha tárgyhoz nyomása, illetve dörzsölése.
 4. A combok ritmikus összeszorítgatása.
 5. A nemi szerv masszírozása meleg vízsugárral.
 6. A hüvely ingerlése kézzel vagy erre alkalmas tárggyal. Ez tulajdonképpen a G-pont ingerlését jelenti.”

 

Shere Hite, amerikai szexológus szerint azonban a nők kb. 75%-a az első típusú ingerlést részesíti előnyben.

A változatosság azonban itt is fontos lenne, ugyanis az orgazmust kiváltó ingerek beszűkülése, az örömszerzés lehetőségeit is beszűkíti.

A nők tehát nem kapják készen az orgazmuskészséget, mint a férfiak az éjszakai magömléssel. Ebből adódik, hogy a nők esetében ez csak tanulással sajátítható el.

A tanulás alapja pedig az ismétlés.

Szóval, kezeket a paplan alá csajok!

Intim tornával az intenzívebb orgazmusért

beautiful-girl-with-macbook-pro-in-a-bed-picjumbo-com.jpg

A szexuális együttlét csúcspontja az orgazmus, amikor is a hüvelyt körülvevő izmok gyors egymásutánban, reflexszerűen összehúzódnak. Ezért nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak ezek az izmok. Képesek-e egyáltalán ezekre az erőteljes összehúzódásokra.

Az ún. PC izom (pubococcygeus) a szeméremcsonttól a farokcsontig húzódik, és a többek között a női orgazmus intenzitásáért felel.

A hüvelyizmok akaratlan összehúzódását azonban nem csak az orgazmus válthatja ki. A behatolástól való félelem meg is béníthatja a hüvelyizmokat. Ilyenkor görcsösen összehúzódik, ami lehetetlenné teszi a pénisz bevezetését a hüvelybe. Ezt a jelenséget hívják vaginizmusnak. Nem csak szex közben jelentkezhet. A nőgyógyászati vizsgálatot, illetve a tampon felhelyezését is lehetetlenné teheti.

 

A megfelelően karban tartott medencefenék izmok azonban nem csak a szexuális gyönyörért felelnek.  Bár nem elhanyagolható tény, hogy minél erősebbek a hüvelyizmok, annál intenzívebb az orgazmus. 

Megkönnyítik a szülést, illetve mivel a PC izmok a hüvelyen kívül körbeveszik a végbél záróizmait és a húgyhólyagot is, ezért nagyon fontos szerepet játszanak az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletcsepegés megelőzésében, illetve gyógyításában.  

A felmérések szerint a nők kb. 1/3-a szenved a gyenge medencefenék izmokból adódó problémáktól.

 

Ez az izomcsoport ugyanúgy megtalálható a férfiaknál is. Náluk a merevedés létrejöttében és a fenntartásában játszik fontos szerepet. (Ez az oka, hogy minden merevedési problémával hozzám forduló páciensnél az első feladat a PC izmok rendszeres erősítése.) 

 

A jó hír az, hogy mint minden izmot a testben, a PC izmokat is lehet edzeni. Az állóképességünk ugyan nem növekszik és a hasunk sem lesz laposabb, de vigasztaljon a tudat, hogy a rendszeres tréninggel nagyon sokat teszünk az intim problémák elkerülésére illetve javítására.

kegel_gyakorlatok.jpg

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is meg kell találnunk mely izomcsoportról beszélünk.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor önkéntelenül is összehúzzuk ezeket az izmokat, például, amikor a végbél záróizmait megfeszítjük. Azonban ha gyenge a hüvelyizom, ez nehezen érzékelhető.

 

KERESÉS

Mindkét nemnél hatékony módszer, hogy pisilés közben megpróbálják elállítani a vizelet sugarát. Amelyik izom ilyenkor „dolgozik”, azt kell edzeni. Egészségügyi szempontból fontos, hogy ezt a módszert csak az izomcsoport meghatározására használjuk, és ne ezt a technikát alkalmazzuk az izmok erősítésére!

 

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

1. Ha szex közben egy pillanatra megszünteti a mozgást a férfi, a nő pedig a hüvelyizmaival megszorítja a péniszét, akkor a férfi visszajelzést tud adni a nőnek, hogy milyen erősnek érzi a szorítást. Ha érzi egyáltalán. Ez egy kicsit körülményesebb módszer és elég szubjektív.

2. A legjobb, ha egy vagy két megmosott ujjunkat bevezetjük a hüvelybe és megpróbáljuk megszorítani. Ez a legegyszerűbb, ugyanakkor a legpontatlanabb „mérés” annak meghatározására, hogy túl gyengék, esetleg túl merevek az izmok. (Ez is előfordulhat, ilyenkor alhasi fájdalmak és fokozott fertőzésveszély fordul elő.)

3. Országszerte léteznek már intim torna tanfolyamok, ahol képzett vezető segítségével gyakorolhat az, aki a

4. A pontos méréshez és a gyakorlatok precíz kivitelezéséhez a legjobb, ha tudományosan kidolgozott eszközöket tudnánk használni. Az 1940-es években Dr. Arnold Kegel, amerikai nőgyógyász készített egy ún. perineométer nevű műszert, amely a hüvelyizmok szorításának erejét mutatta.

Ennek 21. századi továbbfejlesztett változata az az otthoni használatra tervezett eszköz, amely okostelefonhoz csatlakoztatva, konkrét edzéstervet ajánl, illetve méri, hogy megfelelően hajtjuk-e végre azt. Itt tudjátok megnézni

 

EDZÉS

 • A gyakorlatokat a legegyszerűbb hanyatt fekve, félig felhúzott lábakkal elvégezni.
 • A szorítások és lazítás időtartamát eleinte úgy kell meghatározni, hogy egy rövidebb (kb. 2 másodperces) szorítást, egy hosszabb időtartamú (4-5 másodperces) lazítás kövesse. Ezt kb. 10x kell ismételni.
 • A szorítások időtartamát ezután fokozatosan növeljük 5-6 másodpercre, ezzel arányosan növeljük a lazítások hosszát is.
 • Napközben az ujjak bevezetése nélkül is, bárhol elvégezhetőek a gyakorlatok.

 

 

Vakációóóó

Az elmúlt pár hétben láblógatós-nyaralgatós időszakomat éltem, ezért nem jelentkeztem blogbejegyzéssel, és ezért hallhattatok kevesebbet felőlem. 

Ez a következő pár hétben sem fog változni, most viszont majd egy országhatárokat átívelő költözés áll majd a háttérben. :) 

Körülbelül szeptember közepétől áll vissza minden a régi kerékvágásba. Jövök újdonságokkal, élő videókkal, blogbejegyzésekkel. 

Éppen ezért, szeptemberig már új pácienseket sem tudok vállalni. Köszönöm a megértéseteket!

 

Facebookon ITT és Instagramon ITT azért jelentkezem hosszabb-rövidebb bejegyzésekkel!

 

Kívánom, hogy töltsétek kellemesen az időt, ami a nyárból még hátra van. Vigyázzatok egymásra és a kapcsolatotokra!